maandag, 20. juni 2016 - 16:51 Update: 20-06-2016 17:18

Nieuw online platform moet onderzoekers dementie verbinden

Nieuw online platform moet onderzoekers dementie verbinden
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amersfoort

Alzheimer Nederland heeft een nieuw online platform gelanceerd. 'Alzheimeronderzoek.nl is een podium waar wetenschappers op het gebied van dementie zich kunnen presenteren, samen met hun onderzoek en het instituut waarvoor zij werken', zo meldt Alzheimer Nederland maandag.

Deze wetenschappers en hun werk zijn tot nu toe maar beperkt zichtbaar bij zorgprofessionals (geriaters, huisartsen, psychologen, en apothekers) die juist kunnen helpen bij het uitvoeren van hun onderzoek. Maar ook kunnen via het platform onderzoeksresultaten worden gecommuniceerd naar doelgroepen buiten het wetenschappelijk terrein.

Alzheimeronderzoek.nl is een initiatief van Alzheimer Nederland en heeft als doel te verbinden; alzheimeronderzoekers met zorgprofessionals, maar ook alzheimeronderzoekers en politici, industrie, ondernemers in het veld of wetenschapsjournalisten.  Naast kennisoverdracht, kan met elkaar worden samengewerkt, gediscussieerd en meegedacht.

Met duidelijke introductie door de wetenschappers zelf en via persoonlijke filmpjes laten onderzoekers zien wie ze zijn en waar ze mee bezig zijn. 'Met dit unieke online platform zijn wij graag de spin in het web. 'Tot op heden was de mens achter het onderzoek niet of nauwelijks zichtbaar. Nu zien we voor het eerst ook hun motivatie en hun passie voor het onderzoek', aldus Marc Petit, directeur Wetenschappelijk Onderzoek Alzheimer Nederland.

Mantelzorgers

Ook voor mantelzorgers en mensen met dementie is het belangrijk dat de mens achter de onderzoeker een gezicht krijgt. Door hun persoonlijkheid en visitekaartjes af te geven,  hopen onderzoekers op hun beurt aan deze belangrijke groep mensen meer inzicht te geven in het soort onderzoek dat ze verrichten.  

Onderzoek naar kwaliteit van leven

Via dit unieke platform  kunnen wetenschappers op het gebied van dementie gemakkelijk via de huisarts of apotheker met bijvoorbeeld patiënten in contact komen om meer informatie te vergaren over deze doelgroep en hun thuissituatie. 

Bij gebrek aan een oplossing voor de ziekte van Alzheimer, richt het wetenschappelijk onderzoek zich steeds meer op het kwalitatief leven met deze ziekte, alsmede om de vraag hoe digitale hulpmiddelen, zorg- en dienstverleners, geautomatiseerde diagnostiek en slimme domotica beter benut kunnen worden. 

Door deze veranderde focus van wetenschappers - kwalitatief leven met deze ziekte- is het belangrijk te weten wat zich in de thuissituatie afspeelt, iets wat tot op heden zeer moeilijk was.

Maar ook onderling informatie uitwisselen, snel een vraag mailen, een onderzoeker uitnodigen voor een lezing; op dit interactieve online wetenschappelijke platform is het allemaal mogelijk.

'De beste, toonaangevende wetenschappers zijn minstens zo goed in netwerken en communiceren, als in nadenken en onderzoeken.' - prof. Amade M'charek, wetenschapsantropoloog

Groei

Samen met ruim 40 onderzoekers bijten de eerste belangrijke alzheimeronderzoekers vanaf begin juni het spits af, onder wie prof.dr. Wiesje van der Flier, prof.dr. Frans Verheij, dr. Marjolein de Vugt en neuroloog Niels Prins. Het streven is om de komende jaren ook de rest van de ongeveer 200 Nederlandse wetenschappers op dit gebied online een plek te bieden.

In een later stadium kan de online website Alzeimeronderzoek.nl ook worden gebruikt als sprekersbureau, congreskalender en zullen er overzichten komen met subsidiemogelijkheden en vacatures.

Categorie:
Provincie: