donderdag, 23. juni 2016 - 13:33

60% van de trombosegevallen ontstaat tijdens of na ziekenhuisopname

60% van de trombosegevallen ontstaat tijdens of na ziekenhuisopname
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Iedereen die voor behandeling in een ziekenhuis ligt of onlangs heeft gelegen, heeft een sterk verhoogd risico op trombose. 60% van alle vormen van trombose in de aderen doet zich dan voor, blijkt uit onderzoek. De Trombosestichting Nederland roept daarom op alert te zijn op symptomen die kunnen wijzen op trombose. Om de symptomen makkelijk te herkennen is een video gemaakt, zie www.trombosestichting.nl. De video kan worden gedeeld met familie, vrienden of collega's die binnenkort in het ziekenhuis worden opgenomen. Hiermee wil de Trombose Stichting onnodige slachtoffers van trombose voorkomen.

De Trombosestichting Nederland heeft een video ontwikkeld waarin helder wordt uitgelegd welke symptomen kunnen wijzen op trombose. Deel deze video met familie, vrienden en collega's. Dat helpt trombose in een vroegtijdig stadium te herkennen en te behandelen. Zo dragen we samen bij aan het voorkomen van onnodige tromboseslachtoffers. De video deel je eenvoudig via sociale media zoals WhatsApp, e-mail of Facebook.

Wat is trombose?

Trombose is de medische term voor een bloedstolsel (een trombus) in de bloedvaten. Zo'n bloedstolsel kan optreden in de aderen (veneuze trombose) of slagaderen (arteriële trombose). Trombose is gevaarlijk omdat het de bloeddoorstroming belemmert of zelfs blokkeert. Trombose kan grote gevolgen hebben, variërend van chronische pijn aan het been of arm tot aan levensbedreigende situaties, zoals een longembolie.

Wanneer treedt een trombose op?

Trombose komt vaak voor. Trombose kan optreden na een medische behandeling. Bijvoorbeeld na een gebroken enkel of been, na een knie- of heupoperatie, of andere medische behandelingen, bijvoorbeeld bij kanker. Jaarlijks krijgen zo'n 10.000 Nederlanders een longembolie en zo'n 15.000 Nederlanders een trombose in de aderen van bijvoorbeeld been of arm (trombosebeen of -arm). 60% van deze gevallen ontstaat tijdens of na ziekenhuisopname.

Categorie:
Provincie: