zondag, 24. juli 2016 - 9:30 Update: 24-07-2016 20:09

Plastische chirurgen willen verbod op 'Draadjesfacelift'

NVPC: 'Draadjesfacelift' moet verboden worden
Foto: Archief EHF
Utrecht

De threadlift, een cosmetische behandeling waarbij de huid in het gezicht door het inbrengen van draden wordt gelift, is niet veilig en effectief. Hiervoor heeft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) Plastisch chirurgen gewaarschuwd.

De NVPC waarschuwt voor de schadelijke gevolgen en eisen een verbod op deze behandeling. Het gaat hierbij om een cosmetische (niet-chirurgische) ingreep, waarbij de huid in het gezicht door het inbrengen van draden wordt gelift. De behandeling met deze draden om rimpels en verslapte huid te corrigeren, is niet veilig en niet effectief. 

Complicaties

De draden worden vaak gemaakt van hetzelfde materiaal als de permanente en semipermanente fillers, die desastreuze complicaties hebben veroorzaakt in de afgelopen jaren. ‘Threadlifts’ worden in Nederland vrijwel uitsluitend uitgevoerd door basisartsen die cosmetische behandelingen uitvoeren. 

Niet-steriel

Vaak worden ze toegepast onder niet-steriele omstandigheden onder de noemer ‘niet-chirurgische facelift’, ‘happy lift’, ‘lunchtimelift’ of ‘softlift’. Deze oproep van plastisch chirurgen komt nadat de NVPC eerder deze maand de noodklok ook al luidde over complicaties bij cosmetische behandelingen door (snijdende) basisartsen. 

Dit past in het beleid van de NVPC om de kwaliteit van de cosmetische sector te verbeteren. Eerder hebben de plastisch chirurgen tijdens hun ledencongres een standpunt aangenomen, waarin wordt bepleit om threadlifts te verbieden.

Fillers

De afgelopen jaren is het gebruik van fillers aanzienlijk toegenomen. Daarnaast is er sprake van een toenemend aantal soorten middelen die worden geïnjecteerd. Plastisch chirurgen maken zich vooral zorgen over de recente opleving en herintroductie van ‘threads’ op de cosmetische markt. 

Dr. Ali Pirayesh, bestuurslid van de NVPC: 'Wij pleiten er voor threadlifts uit de voorgenomen basisopleiding voor cosmetisch artsen te houden. Threadlifts zijn kostbaar en bieden geen toegevoegde waarde boven veilige fillers en lasers voor zogeheten niet-chirurgische esthetische behandelingen. De mogelijke complicaties zijn desastreus. Deze draden worden als ‘oplosbaar’ verkocht, maar hebben bijvoorbeeld weerhaken om zich vast te hechten in de weefsels, wat voor aanzienlijke littekenvorming kan zorgen in het zachte weefsel van aangezicht en de hals op lange termijn.'

Categorie:
Provincie: