zondag, 7. augustus 2016 - 22:25 Update: 08-08-2016 14:03

Minister Schippers roept met campagne op tot stamceldonatie

Minister Schippers start campagne voor stamceldonatie
Foto: RVD
Den Haag

Minister Edith Schippers van VWS is zondag samen met Stichting Matchis een campagne gestart om stamceldonoren te werven. Dit meldt het ministerie van VWS zondag.

Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere vorm van bloedkanker kan genezen door middel van een stamceltransplantatie. 

In Nederland is er een groot tekort aan stamceldonoren. Het lukt hierdoor niet om voor iedere patiënt de best passende stamceldonor te vinden. Meer donoren, betekent een grotere kans op een match. Meer donoren betekent voor patiënten een grotere kans op leven. 

Via filmpjes op internet wordt aandacht gevraagd voor stamceldonatie en worden mensen opgeroepen om zich te registreren op www.stamceldonor.nl. Op deze site is ook veel meer informatie te vinden over stamceldonatie.

Anders dan orgaandonatie

Stamceldonatie is iets anders dan orgaandonatie. Ten eerste kan iedereen met een leeftijd tot 50 zich aanmelden. Voor orgaandonatie geldt geen leeftijdsgrens. Daarnaast gebeurt stamceldonatie per definitie als de donor nog in leven is. Op dit moment staan in Nederland 104.000 mensen geregistreerd als stamceldonor. 

Als er via het register een match wordt gevonden, krijgt de stamceldonor een oproep om ook daadwerkelijk stamcellen te doneren. Per jaar worden ongeveer 1 op de 1000 geregistreerden daadwerkelijk opgeroepen om stamcellen te doneren.

Categorie:
Provincie: