maandag, 29. augustus 2016 - 17:37 Update: 29-08-2016 17:50

Kans op nog een hartinfarct na revalidatie kleiner

Kans op nog een hartinfarct na revalidatie kleiner
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

Meedoen aan een programma voor hartrevalidatie voor patiënten die een hartinfarct hebben gehad blijkt de kans op nog een hartinfarct te verkleinen. Bovendien verbeteren ze kwaliteit van leven en worden ze actiever. Dat blijkt uit het OPTICARE onderzoek van het Erasmus MC en Capri Hartrevalidatie.

OPTICARE

OPTICARE is het grootste onderzoek dat ooit in Nederland is gedaan naar het effect van verschillende vormen van hartrevalidatie, een programma waarin deelnemers hun leefstijl leren verbeteren. De onderzoekers hebben de resultaten van het onderzoek gepresenteerd op een congres van de European Society of Cardiology in Rome.

30.000 hartinfarcten per jaar 

In Nederland krijgen zo’n 30.000 mensen per jaar een hartinfarct. Zij krijgen allemaal hartrevalidatie aangeboden. Zo’n veertig procent doet daar uiteindelijk aan mee. Deelnemers krijgen gedurende 12 weken fysieke trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten waar ze adviezen krijgen over gezonde voeding en hulp bij het stoppen met roken. 'We zien dat patiënten die meedoen actiever worden. Zo lopen ze tot wel 1500 stappen meer op een dag', zegt Ron van Domburg, klinisch epidemioloog Cardiologie in het Erasmus MC.

Tijdens het onderzoek zijn ruim 900 mensen gevolgd die hartrevalidatie volgden. Een deel van hen volgde een programma waarbij ze naast de standaardrevalidatie ook nog 9 maanden groepssessies volgden voor verandering van leefstijl en psychologische hulp. 

Telefonisch advies

Bij een ander deel werden de adviezen niet in een groep, maar via de telefoon gegeven. De groep die echt contact had met lotgenoten bleek het na 18 maanden beter te doen. Zij waren gemotiveerder, voelden zich beter en konden gemakkelijker van de sigaretten afblijven.

De onderzochte standaard hartrevalidatie wordt al 30 jaar voorgeschreven, maar het is voor het eerst dat in Nederland wordt onderzocht welke vorm van hartrevalidatie op de lange termijn tot de beste effecten leidt. Eerdere onderzoeken vergeleken de deelnemers aan hartrevalidatie met controlegroepen die geen revalidatie programma volgden. 

Vroeger lag de nadruk vooral op herstel van de lichamelijke conditie omdat patiënten destijds drie tot zes weken in het ziekenhuis verbleven na hun hartinfarct. Tegenwoordig is de conditie afname veel minder vanwege de veel kortere opnameduur. Van Domburg: 'Desondanks blijft hartrevalidatie heel belangrijk, vooral op het gebied van verandering van leefstijl en psychische ondersteuning.'

Categorie:
Provincie: