dinsdag, 30. augustus 2016 - 12:03 Update: 31-08-2016 15:44

Forse toename dwangopnames ondanks beleid overheid

Aantal gedwongen opnames blijft toenemen
Foto: fbf
Hilversum

Sinds 2002 is het aantal opnames van psychiatrisch patiënten bijna verdubbeld

Afname opvangvoorzieningen

Vorig jaar werden 6516 patiënten tegen hun wil opgenomen. Dit heeft Nieuwsuur naar buiten gebracht. De toename staat haaks op de plannen van de overheid om dwangopnames juist terug te dringen. Volgens psychiater Niels Mulder is één van de oorzaken de afname van het aantal opvangvoorzieningen. Daardoor zou steeds vaker worden overgegaan tot het laatste redmiddel namelijk een dwangopname.

'Zeer traumatisch'

Zorgverleners, ervaringsdeskundigen en wetenschappers zijn juist voor minder dwangopnames, omdat het vaak zeer traumatisch is voor patiënten. Mulder erkent dat bij sommige patiënten dwangopname nodig is. Bijvoorbeeld als de patiënt een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen. Maar vaak kunnen dwangopnames door meer preventieve zorg bij patiënten thuis worden voorkomen. Echter, die zorg staat onder druk.

Wachtlijsten

Mulder: 'Behandeling thuis komt niet voldoende op gang, integendeel die behandeling verschraalt. Daarnaast zijn er minder vrijwillige opnamemogelijkheden omdat alle bedden bezet zijn door gedwongen opnamen. Patiënten raken daardoor in een slechtere toestand, waardoor we ze vaker onder dwang moeten opnemen.' Ook patiëntenvereniging Landelijk Platform GGZ maakt zich zorgen over de toename. 'We zien dat het voor mensen lastig is tijdig toegang tot zorg of hulp te krijgen. Er zijn wachtlijsten en vaak komt de hulp te laat op gang.'