donderdag, 8. september 2016 - 13:47 Update: 09-09-2016 11:13

Kankertumoren succesvol bestrijden met stroomstootjes uit nanoknife

Nanoknife gaat met stroomstootjes lever- en alvleeskliertumoren te lijf
Foto: fbf
Amsterdam

Uit het proefschrift van arts-onderzoeker Hester Scheffer blijkt dat behandeling met nanoknife uitzaaiingen van leverkanker volledig vernietigt, en dat alvleesklierkanker tijdelijk afgeremd kan worden. Dit meldt het VUmc donderdag.

Tumorcellen vernietigd

Met de beeldgestuurde kankertherapie Irreversibele elektroporatie (IRE), ofwel nanoknife, vernietigen elektrische stroomstootjes de tumorcellen. Scheffer toonde ook aan dat het een veilige techniek is, dat wil zeggen een techniek met aanvaardbare risico’s, die omliggend weefsel grotendeels spaart. Op 9 september promoveert Scheffer.

IRE wordt toegepast door een interventieradioloog bij onder andere mensen met lever- en alvleeskliertumoren waarbij een operatie of bestralen niet goed mogelijk is vanwege de ligging van de tumor rondom bloedvaten of galwegen. Voor haar proefschrift Lightning strikes’ – irreversible electroporation in interventional oncology onderzocht Hester Scheffer deze kankertherapie. 

Met haar promotieonderzoek toont Scheffer aan dat de behandeling uitzaaiingen van leverkanker volledig vernietigt. In het geval van alvleesklierkanker - een veel agressievere vorm van kanker - kan de ziekte tijdelijk afgeremd worden. Bovendien veroorzaakt de behandeling bij patiënten met alvleesklierkanker een immuunrespons, die mogelijk in de toekomst gebruikt kan worden om de vorming van uitzaaiingen te voorkomen.

Onomstotelijk aangetoond

Scheffer geeft aan dat nog veel onbekend is over de optimale protocollen per weefsel- en tumorsoort zoals voltage, aantal pulsen en snelheid van toedienen. Deze hangen onder andere af van de elektrische geleiding van de tumor en het omliggende weefsel. Er kan dus nog veel aan de techniek IRE verbeterd worden Dat IRE in staat is om tumoren op een veilige manier te vernietigen, heeft Hester Scheffer echter onomstotelijk aangetoond. 

Scheffer: 'Ik verwacht dat IRE de komende jaren steeds meer zal worden toegepast en een belangrijke plaats gaat innemen binnen het oncologische behandelarsenaal. We gaan in VUmc inmiddels onvermoeibaar door met verder onderzoek naar IRE.'

Categorie:
Provincie: