vrijdag, 9. september 2016 - 9:03 Update: 09-09-2016 11:33

Openbaarmaking inspectierapporten 'vieze' restaurants door rechter toegestaan

Rechter geeft toestemming openbaarmaking inspectierapporten restaurants
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

De Amsterdamse voorzieningenrechter heeft bepaald dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspectierapporten over de situatie in veertien horecagelegenheden openbaar mag maken. Dit heeft de rechtbank Amsterdam bekendgemaakt.

WOB

Op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) had RTL Nieuws aan de NVWA de inspectierapporten opgevraagd van horecaondernemingen die structureel regels van voedselveiligheid en voedselhygiëne overtreden. RTL wil deze informatie op haar website plaatsen, zodat consumenten dat kunnen bekijken voordat ze een tafeltje boeken. De NVWA besloot daarop die rapporten gedeeltelijk te openbaren, inclusief de namen en adresgegevens van de desbetreffende horecagelegenheden.

Van de 230 horecaondernemingen die dit betrof wilden veertien de openbaarmaking door de NWA tegenhouden: zij gingen in beroep tegen de beslissing van de NVWA. Om voortijdige openbaarmaking te voorkomen, verzochten zij de voorzieningenrechter om een voorlopig verbod: totdat de rechtbank op de beroepen zou hebben beslist. 

'Onevenredig benadeeld'

De restauranthouders vinden dat zij onevenredig worden benadeeld: de rapporten lopen tot eind oktober 2015 en zijn dus gedateerd. Daarnaast stellen zij hun zaak nu op orde te hebben, of te zijn overgenomen door een nieuwe eigenaar. De horecaondernemers vrezen voor reputatieschade, verlies van klanten en omzetderving.

Belang van openbaarheid

Hoewel de voorzieningenrechter die belangen van de horecaondernemers erkent, oordeelt hij dat het belang van openbaarheid moet prevaleren. Bovendien krijgt het grotere publiek voldoende informatie om zelf conclusies te trekken.