donderdag, 15. september 2016 - 13:14 Update: 15-09-2016 18:00

'Suikerindustrie manipuleerde doelbewust onderzoek naar hart- en vaatziekten'

'Suikerindustrie heeft doelbewust onderzoek naar hart- en vaatziekten beïnvloed'
Amsterdam

In de jaren zestig heeft de Amerikaanse suikerindustrie bewust geprobeerd om onderzoek naar hart- en vaatziekten te beïnvloeden.

Zo blijkt nu dat een gezaghebbende studie uit 1967, die vet en cholesterol als schadelijk aanwees en de rol van suiker bagatelliseerde, betaald werd door de suikerlobby. Dit is terug te vinden in de archieven van de lobby en het artsenblad JAMA schrijft hierover, zo meldt dagblad Trouw donderdag. De laatste jaren komt er steeds vaker informatie naar buiten over de manieren waarop de voedselindustrie probeert twijfel te zaaien over wetenschappelijk bewijs. De New York Times schreef in 2015 nog over de nauwe betrokkenheid van Coca Cola met wetenschappers die lieten zien dat een mens niet dik werd van de suikerhoudende drankjes.

Vet onterecht boosdoener

Echter het ontbrak veelal aan harde bewijzen voor de manipulatie van wetenschappelijk onderzoek, maar wetenschappers tonen nu in JAMA dat de Suger Research Foundation de opzet van de studie in de New England Journal of Medicine mede bepaalde, de studie financierde en de proefversies beoordeelde. Nu blijkt dat in de jaren vijftig en zestig de suikerindustrie wetenschappers heeft betaald om de link tussen suiker en hart- en vaatziekten te verdoezelen. Vet werd daardoor onterecht de grote boosdoener.

Toen de Britse arts John Yudkin in 1957 aantoonde dat suiker minstens zo schadelijk was voor het hart als vet, ging de Sugar Research Foundation een onderzoek financieren dat deze conclusies in twijfel zou trekken, aldus Trouw. Door de manipulatie van SRF geloofden veel wetenschappers tot in de jaren tachtig niet dat suiker kon leiden tot hart- en vaatziekten. Ook de commentator in JAMA wijst erop dat de studie van Yudkin geen stoffige studie is, maar vandaag net zo relevant als vijftig jaar geleden. Het lijkt er nu dus op dat de beerput van de suikerindustrie langzaam maar zeker opengaat.