vrijdag, 16. september 2016 - 9:14 Update: 18-09-2016 16:02

Gezonde mensen hebben baat bij koude douche

Koude douche leidt tot minder ziekteverzuim
Foto: SXC
Amsterdam

Elke dag even koud douchen leidt tot minder ziekteverzuim. Dit blijkt uit een oriënterend onderzoek onder leiding van het AMC waarvan de resultaten donderdag zijn verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Onderzoeker Geert Buijze: “Dagelijks koud douchen is gezond. Dat geldt voor de vitale groep mensen die we hebben onderzocht. Voor mensen met ernstige gezondheidsklachten geldt deze conclusie niet, die hebben we niet meegenomen in ons onderzoek.”

Afweersysteem

De studie kent een eerste oriënterende opzet en leunt zwaar op de antwoorden die de deelnemers zelf hebben ingevuld. “Deze resultaten zijn dermate interessant dat we verder onderzoek willen doen naar de werkzaamheid. Kennelijk doet het koude douchen iets met het afweersysteem, maar we weten niet wat. We hopen het biologisch effect van koud douchen op het lichaam te meten in de hersenactiviteit”, stelt onderzoeker Buijze.

Het AMC heeft dit onderzoek uitgevoerd vanwege de groeiende aandacht voor het effect van kou op de gezondheid. Het onderzoek is uitgevoerd door orthopedisch chirurg in opleiding Buijze, daarbij ondersteund door het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van het AMC, vanwege de link met arbeidsverzuim. Het is voor de eerste keer dat het effect van koud douchen is onderzocht bij een ‘gewone’ groep vrijwilligers. Bij sporters is het effect van kou op prestaties en gezondheid al vaker onderzocht.

Campagne

Na een campagne op radio en tv meldden ruim vierduizend mensen zich aan bij Buijze. Van hen konden ruim drieduizend mensen meedoen. Er waren vier groepen. Een groep douchte gewoon, de andere drie moesten dagelijks dertig, zestig of negentig seconden koud douchen. Iedereen deed vrijwillig mee en hield zelf de tijd bij. De deelnemers hielden ook bij of ze zich ziek meldden op hun werk en hoe ze zich voelden. Het onderzoek is gehouden in van januari tot april 2015 omdat er zich in de winter relatief veel mensen ziek melden vanwege de jaarlijkse griepgolf. Ook is in die periode het kraanwater in Nederland het meest koud, circa 10 graden. De deelnemers zijn tot negentig dagen na het experiment gevolgd. 

Ziekte minder ernstig en sneller voorbij

Na de analyse van de gegevens bleek dat er niet zozeer minder mensen zich ziek voelden in de vier groepen, maar dat de ziekte bij de mensen die koud douchten minder ernstig was en sneller verliep. Het gevolg was dat ze zich minder dagen ziek meldden dan de mensen die warm douchten. De koude douchers in dit onderzoek meldden zich 29 procent minder vaak ziek, ongeacht hoelang ze koud douchten. Dit komt in die drie maanden neer op gemiddeld een dagdeel minder ziekteverzuim dan de mensen die warm douchten.

Categorie:
Provincie: