dinsdag, 27. september 2016 - 16:47 Update: 28-09-2016 23:10

Ritje achterin achtbaan heeft heilzame werking op nierstenen

Ritje in achtbaan bevordert uitplassen nierstenen maar neem wel achterste karretje
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Orlando/USA

Het is voor patiënten met nierstenen niet altijd nodig om naar het ziekenhuis te gaan om er van af te komen. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat indien de niersteentjes niet al te groot zijn er een veel leukere methode bestaat dan het ziekenhuis namelijk een ritje in een achtbaan.

3D-model nier 

De Amerikaanse onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het medische blad Journal of the American Osteopathic Association nadat ze met een 3D-model van een nier elk 20 ritjes in diverse rollercoasters hadden gemaakt. 

Kleine niersteentjes

In de 3D-nier hadden ze kleine niersteentjes gedaan met een maximale doorsnede van 4 millimeter en wat bleek, in een aantal gevallen waren flink wat niersteentjes uit de nier gekomen. 

Achterste karretje

Het beste resultaat werd overigens behaald wanneer de 3D-nier in het achterste karretje zat. Daarbij verliet tot wel 70 procent van de steentjes de 3D-nier. Overigens is niet elke rollercoaster geschikt om snel van je nierstenen af te komen. De beste resultaten werden behaald in de Big Thunder Mountain in Walt Disney World in Orlando. 

Patiëntenervaringen 

De onderzoekers kwamen op het idee om deze bijzondere tests te doen nadat meerdere patiënten bij hun dokter hadden gemeld dat zij na een paar ritjes in de Big Thunder Mountain vanzelf een aantal niersteentjes hadden uitgeplast. Het onderzoek bevestigde de 'helende' werking van een ruig ritje in deze achtbaan.

 

Categorie: