maandag, 3. oktober 2016 - 21:54 Update: 03-10-2016 22:10

Universeel vaccin tegen meeste griepvirussen binnen handbereik

Universeel vaccin tegen meeste griepvirussen binnen handbereik
Foto: Archief EHF

Een internationaal team van wetenschappers heeft een nieuwe generatie van universele griepvaccins ontworpen die bescherming bieden tegen toekomstige wereldwijde pandemieën die tot miljoenen doden kunnen leiden. Dit heeft de universiteit van Lancaster bekendgemaakt.

Het vaccin kan bescherming geven voor maximaal 88% van de bekende griepstammen wereldwijd in een enkele injectie. Bij een samenwerking met de universiteiten van Lancaster, Aston en Complutense in Madrid zijn baanbrekende rekentechnieken toegepast om het vaccin te ontwerpen in een studie gepubliceerd die is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Bioinformatics .

Twee universele vaccins

De onderzoekers hebben twee universele vaccins bedacht. Een USA-specifieke vaccin met een dekking van 95% van de bekende Amerikaanse influenza-stammen en een universeel vaccin met een dekking van 88% van de bekende griep stammen wereldwijd.

Dr. Derek Gatherer van de afdeling van de Lancaster University's Biomedical and Life Sciences: 'Elk jaar hebben we een ronde van griepvaccinatie, waar we kiezen voor een recente stam van griep als het vaccin, in de hoop dat het zal beschermen tegen stammen van volgend jaar. We weten dat deze werkwijze veilig is en dat het meestal redelijk goed werkt.'

'Echter, soms werkt het niet,  zoals in het H3N2 vaccin van de winter 2014-2015. Ook geven deze jaarlijkse vaccins ons geen bescherming tegen mogelijke toekomstige pandemische griep'. 

Computers

'Het hoeft echter niet zo te zijn. Op basis van onze kennis van het griepvirus en het menselijke immuunsysteem, kunnen we computers gebruiken om de componenten van een vaccin dat veel breder en langer durende bescherming biedt te ontwerpen', aldus Gatherer.

Categorie: