woensdag, 12. oktober 2016 - 21:24 Update: 13-10-2016 10:33

Meer kans op dementie door plotselinge lage bloedruk

Plotse lage bloeddruk geeft verhoogd risico op dementie
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Vijfenvijftigplussers die bij het te snel opstaan last hebben van een plotselinge lage bloeddruk blijken op latere leeftijd een verhoogd risico op dementie te lopen. Dit blijkt woensdag uit onderzoek van het Erasmus MC.

Niet onschuldig

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een verband ontdekt tussen deze lage bloeddruk bij opstaan en dementie op langere termijn. Dit berichten zij deze week in vakblad PLoS Medicine. De bekende kwaal die veel oudere mensen kennen als 'het zwart worden voor de ogen bij te snel opstaan' blijkt minder onschuldig dan gedacht. 

Blijkt uit ERGO

Bijna een op de vijf 55 plussers heeft last van een lage bloeddruk bij het opstaan, ook wel orthostatische hypotensie genoemd. Bij 75-plussers is dit zelfs één op de drie, zo blijkt uit het bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO). 

Compenseren

Door de zwaartekracht daalt de bloeddruk in het lichaam bij opstaan tijdelijk. Om dit te compenseren, moet het hart sneller werken en zal de bloeddruk weer stijgen. 'Bij ouderen werken dit soort processen minder snel', zegt neuro-epidemioloog dr. Arfan Ikram. 

Zwart voor de ogen

'Het zwart worden voor de ogen en soms flauwvallen komt omdat er tijdelijk te weinig bloed naar de hersenen gaat en er dus weinig zuurstof in de hersenen is. Als dit vaak gebeurt, veroorzaakt dit schade aan de hersenen die op langere termijn het risico op dementie verhoogd.'

Schommelingen

Eerste auteur en promovendus Frank Wolters: 'Van de ouderen die een daling hadden van deze bloeddruk zien we dat zij in de jaren daarna een 15 procent hoger risico hebben op allerlei vormen van dementie. Zelfs senioren die geen zichtbare last hadden van de kwaal, hadden toch bij schommelingen in de bloeddruk een hoger risico op dementie. 

De toename in risico op dementie loopt op tot 40 procent naarmate ouderen met orthostatische hypotensie een nog slechtere compensatie van het hart hebben. Dit uit zich door geen of slechts een beperkte verhoging van de hartslag.'

Jongere groepen

De conclusies zijn niet zonder meer van toepassing op jongere leeftijdsgroepen, merken de onderzoekers op. 

Categorie:
Provincie: