dinsdag, 18. oktober 2016 - 22:47 Update: 19-10-2016 13:09

Bij 16 patiënten ziekenhuis Hoofddorp is besmetting met resistente VRE-bacterie vastgesteld

16 patiënten ziekenhuis Hoofddorp besmet met resistente VRE-bacterie
Foto: Archief EHF
Hoofddorp

In het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp is bij 16 patiënten een besmetting met de resistente bacterie ‘Vancomycine-Resistente Enterokok’ (VRE) vastgesteld. Dit heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.

'De VRE-bacterie is voor gezonde mensen niet gevaarlijk. Het ziekenhuis treft wel extra maatregelen om kwetsbare, ernstig zieke patiënten te beschermen', aldus het ziekenhuis. De 16 ‘positief’ bevonden patiënten liggen op de afdeling interne geneeskunde en chirurgie in Hoofddorp. Op deze afdelingen is een opnamestop in werking.

Maatregelen 

De patiënten waarbij de bacterie is aangetroffen worden volgens protocol verpleegd in een aparte kamer met een aantal extra hygiënemaatregelen. Op die manier voorkomen we dat de bacterie wordt overgedragen op andere patiënten. Ook bij patiënten die mogelijk in aanraking zijn geweest met de bacterie worden voorzorgsmaatregelen getroffen. 

Er wordt een kweek genomen van hun ontlasting om te onderzoeken of zij ook drager zijn. Als dat het geval is, gelden ook voor hen de genoemde maatregelen. De afdelingen waar de bacterie is aangetroffen worden gedesinfecteerd. Het kan zijn dat een patiënt in verband met deze maatregelen naar een andere afdeling wordt verplaatst.

VRE

VRE is de afkorting van vancomycine-resistente enterokok. Enterokokken komen bij iedereen voor in de darm zonder dat men daar iets van merkt. Bij gezonde mensen is deze bacterie ongevaarlijk. 

Bij ernstig zieke patiënten kan deze bacterie een infectie veroorzaken waarvoor behandeling met antibiotica noodzakelijk is. Wanneer deze bacterie niet meer reageert op de gebruikelijke antibiotica spreken we van VRE. Dit betekent dat infecties, veroorzaakt door de VRE bacterie, moeilijk te behandelen zijn.