donderdag, 20. oktober 2016 - 14:01 Update: 20-10-2016 14:01

CBG: Houd patiënt voor ogen bij wisseling van generieke medicijnen

CBG: Houd patiënt voor ogen bij wisseling van generieke medicijnen
Foto: Archief EHF
Utrecht

Generieke medicijnen zijn net zo werkzaam en veilig als de originele medicijnen, maar niet iedere patiënt is hetzelfde. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag.

Minder wisselen

'Minder wisselen, goede voorlichting en het bieden van een oplossing op maat als een patiënt klachten heeft: dit versterkt het vertrouwen in de medicijnen en het goede gebruik ervan', aldus het CBG in een statement in de televisie-uitzending van Zorg.nu van 18 oktober 2016.

Het CBG ziet steeds meer problemen wanneer grote aantallen patiënten in korte tijd op een ander generiek medicijn worden omgezet als gevolg van het preferentiebeleid. 

Het CBG weet dat er altijd een kleine groep patiënten is die anders reageert op een middel. Ook blijkt uit onderzoek dat een omwisseling onzeker maakt. Het CBG vindt het zorgelijk als generieke medicijnen een slechte naam krijgen als gevolg van onzorgvuldige omzettingen.

Goede voorlichting voor vertrouwen en therapietrouw

Het CBG onderstreept dat het heel belangrijk is dat een patiënt goede voorlichting krijgt bij wisseling van een medicijn. Vertrouwen ondersteunt de werking van het medicijn. Belangrijk is dus dat arts en apotheker het vertrouwen overbrengen en daar de tijd voor nemen.

Categorie:
Provincie: