donderdag, 20. oktober 2016 - 21:34 Update: 20-10-2016 21:36

Onderzoeksprogramma naar 3D-printen voor biomedische toepassingen

Onderzoeksprogramma naar 3D-printen voor biomedische toepassingen
Foto: fbf
Maastricht

Universiteit Maastricht en Brightlands Materials Center starten grootste Europese onderzoeksprogramma naar 3D-printen voor biomedische toepassingen

Universiteit Maastricht (UM) en Brightlands Materials Center (BMC) starten samen het grootste onderzoeksprogramma naar 3D-printen en de biomedische toepassing daarvan in de regeneratieve geneeskunde in Europa. Regeneratieve geneeskunde houdt zich bezig met het regeneren van cellen, weefsels en organen. UM en BMC gaan de uitdagingen op technologisch en materieel gebied aan om 3D-bioprinten door te ontwikkelen, met als uiteindelijk doel het toe te kunnen passen in de medische wereld. In dit nieuwe samenwerkingsplatform werken UM en BMC samen met andere publieke en particuliere partners zoals DSM en TNO en de Provincie-Limburg.

UM en BMC gaan de verschillende processen in bioprint technologieën onderzoeken. Lorenzo Moroni, UM: "Wij willen skeletachtige toepassingen in het programma klinisch testen en een eerste functionerend prototype voor hart- en nier regeneratie produceren dat aan een pre-klinische evaluatie kan worden onderworpen. Dit stelt ons ook in staat om nieuwe bioactieve materialen te maken voor skelet-, hart- of nier regeneratie.“

De reden van de start van het samenwerkingsverband is een aantal uitdagingen in de wereld van 3D-printen en bioprinten. UM en BMC willen deze uitdagingen omzetten naar oplossingen, en ziekenhuizen faciliteren met nieuwe toepassingen.

"De kennis en vaardigheden van UM in combinatie met de materiaalkennis en industriële mogelijkheden van BMC maken onze samenwerking tot een perfecte match. Samen kunnen we oplossingen bieden die in de klinische praktijk gebruikt kunnen worden. Tegelijkertijd kunnen we een bijdrage leveren aan industriële ontwikkelingen en nieuwe productlijnen aanbieden aan de bedrijven die verbonden zijn aan BMC. Duurzame publiek-private samenwerkingen waarin academici nauw samenwerken met de industrie zijn nodig om de gezondheidszorg van morgen te veranderen", aldus Marnix van Gurp, Managing Director van BMC, en Lorenzo Moroni.

Het initiatief is verankerd in een regio waar regionale en Europese projecten zijn opgestart. De UM werkt aan projecten op het gebied van biofabricatie technologieën en op de Brightlands Chemelot Campus lopen projecten met Hogeschool Zuyd, InSciTe, CHILL, de Technische Universiteit Eindhoven en het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials. Een verdere uitbreiding van de huidige samenwerkingen met de nabijgelegen instituten van Leuven en Aken maken van deze regio het middelpunt van nieuwe initiatieven op dit terrein.