vrijdag, 28. oktober 2016 - 19:53 Update: 28-10-2016 20:07

Grote subsidie voor samenwerking in onderzoek vroege opsporing longkanker, COPD en hart- en vaatziekten

Grote subsidie voor samenwerking in onderzoek vroege opsporing longkanker, COPD en hart- en vaatziekten
Groningen

Radioloog prof. dr. Matthijs Oudkerk van het UMCG ontvangt een subsidie van 1.8 miljoen euro van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor een samenwerkingsproject met het ChangZheng Hospital in Shanghai (China), Shanghai General Hospital en Tianjin Medical University Cancer Institute and Hospital/ Center for Medical Imaging Tianjin .Vanuit het Chinese Ministry of Science and Technology (MOST) wordt een zelfde bedrag ter beschikking gesteld voor dit gemeenschappelijke research project. Doel van de samenwerking is om onderzoek te starten om met behulp van nieuwste CT-technieken vroeg diagnostiek mogelijk te maken bij longkanker, COPD en hart- en vaatziekten.

Longkanker, COPD en hart- en vaatziekten komen heel vaak voor in de algemene bevolking. Voor deze ziektebeelden is een zo vroeg mogelijke opsporing en diagnostiek essentieel, zodat door tijdige behandelingen de ziekten worden genezen of voorkomen. Naar  verwachting veroorzaken deze drie ziektebeelden in 2050 de meeste sterfgevallen zowel in China als in de westerse wereld. Daarom is preventie en vroege behandeling van groeiend belang.

Het doel van het samenwerkingsproject is om de vroege opsporing van longkanker, COPD en hart- en vaatziekten te verbeteren. Hiertoe maken de onderzoekers gebruik van nieuwste, ultra-lage dosis CT-technieken. Hiermee zijn de biomarkers van longkanker, COPD en cardiovasculaire ziekten in een zeer vroeg stadium te bepalen. Ook kan met deze technieken worden gezocht naar nieuwe biomarkers die met deze ziekten te associëren zijn. In combinatie met meerdere klinische- en laboratoriumonderzoeken biedt dit nieuwe mogelijkheden voor doeltreffende preventie of vroege behandeling. Dit kan tevens een grote stap zijn op het gebied van personalized medicine.

Het onderzoek (NELCIN-B3 genaamd) wordt in Nederland uitgevoerd met behulp van de deelnemers aan de grote LifeLines-onderzoek. In LifeLines wordt de gezondheid van ruim 165.000 deelnemers gedurende 30 jaar gevolgd. De resultaten vanuit Nederland en China worden met elkaar vergeleken.

Deze week zijn de samenwerkings overeenkomsten met de Chinese partners in Shanghai en Bejing getekend op de Nederlandse Ambassades tijdens de  handelsmissie onder leiding van Staatssecretaris Martin van Rijn.

Het onderzoek zal initieel vijf jaar in beslag nemen. Prof. dr. Oudkerk werkt in dit project samen met Prof. Dr. ShiYuan Liu, Project leader Radiology Shanghai ChangZheng Hospital. Het onderzoeksproject is beoordeeld en wordt beheerd door de KNAW en mede gefinancierd door OCW. Het Chinese Ministry of Science and Technology (MOST) in Bejing heeft aldaar de beoordeling gedaan en doet de financiering . De subsidie is vastgesteld uit het Programma Strategische Allianties (PSA) van de KNAW.