maandag, 31. oktober 2016 - 11:17 Update: 01-11-2016 20:16

Vallen voor ouderen steeds fataler

Aantal ouderen dat overlijdt door val neemt fors toe
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het aantal ouderen dat overlijdt na een val is fors toegenomen.

In 2015 kwamen 3267 ouderen om het leven door een val, zo heeft het CBS uitgerekend op verzoek van dagblad Trouw, zo schrijft de krant. In 2010 waren het er 35 procent minder, namelijk 2117 en tien jaar geleden was het aantal ouderen dat overleed overleed door een val nog niet de helft van wat het nu is.

Volgens VeiligheidNL zal het aantal doden door een val tot 2030 nog eens met 77 procent stijgen. Vergrijzing is daarvan niet de enige reden. Het feit dat mensen ouder worden is een belangrijke oorzaak van de vele valpartijen. Omdat mensen ouder worden, leven  ze ook langer met ziekten en aandoeningen.

Maar er zijn ook andere oorzaken te noemen van de toename. Zoals dat ouderen langer zelfstandig (moeten) blijven wonen. Saskia Kloet, medewerkster van VeiligheidNL in de krant: 'Door de veranderde Wet langdurige zorg blijven ouderen langer thuis wonen. Het risico op ongelukken daarmee alleen maar toe. ' Daarnaast kan vallen ook een bijwerking zijn van medicijnen zoals slaappillen of antidepressiva.

Categorie: