donderdag, 17. november 2016 - 13:35

Minister Schippers zet handtekening tegen groei antibioticaresistentie

Minister Schippers zet handtekening tegen groei antibioticaresistentie
Den Haag

Minister Schippers heeft haar handtekening gezet tegen de groei van antibioticaresistentie. Geen gewone handtekening, maar een bijzondere 'bacteriehandtekening'. Dat deed ze in aanloop naar het Symposium Antibioticaresistentie dat vandaag plaatsvindt. Ook de honderden bezoekers van het symposium, veelal professionals uit de zorg, zetten hun handtekening op deze manier. Hiermee laten ze zien dat ook zij zich inzetten om antibioticaresistentie tegen te gaan.

Vanaf 2017 kunnen alle professionals in de zorg hun handtekening zetten tegen de groei van antibioticaresistentie met de boodschap: "Ook ik zet mij in tegen antibioticaresistentie". Hiermee staan ze voor goed gebruik van antibiotica, het naleven van basishygiëne en samenwerking met anderen waar mogelijk. Gezamenlijk doel is een aantoonbare vertraging van de opkomst en verspreiding van multiresistente bacteriën.

Resistentie is levensbedreigend

Antibioticaresistentie is een bedreiging voor de volksgezondheid. Het probleem is bijvoorbeeld dat door onzorgvuldig gebruik steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor de werking van antibiotica. Gevolg is dat nu nog eenvoudig te genezen ziektes, zoals long- of blaasontstekingen, weer levensbedreigend kunnen worden.

Naast een publiekscampagne richt de aanpak van antibioticaresistentie zich hiermee op de professionals in de zorg. Zij spelen een belangrijke rol in het voorkomen van infecties en resistentie door het zorgvuldig naleven van hygiëneregels en bijvoorbeeld speciale Antibioticateams in ziekenhuizen waarin heel nadrukkelijk wordt gekeken of de juiste behandeling bij patiënten wordt ingezet bij het gebruik van antibiotica. Maar ook door onder andere betere samenwerking tussen ziekenhuis, verpleeghuis en lokale gezondheidsdiensten in de regio. En het uitzetten van nieuw onderzoek en zorgvuldige monitoring.

Antibiotic awareness day

Deze periode wordt extra aandacht gevraagd voor het onderwerp antibioticaresistentie. Morgen 18 november is het de European Antibiotic Awareness Day én afgelopen maandag startte de World Antibiotics Awareness Week. De publiekscampagne in Nederland zal ook weer van start gaan. Hiermee worden mensen ervan bewust gemaakt dat antibiotica niet voor alle kwalen helpt. Bijvoorbeeld niet bij griep en verkoudheid. Ook wordt informatie gegeven over goed gebruik van antibiotica: je moet geen restjes medicijnen gebruiken en altijd het recept van de huisarts volgen. Om infecties te voorkomen wordt gewezen op het nemen van hygiënemaatregelen, zoals handen wassen voor en na het eten koken en na een bezoek aan het toilet.

Categorie: