maandag, 28. november 2016 - 11:50 Update: 29-11-2016 15:48

'Goede band tussen moeder en dochter zorgt voor latere eerste seks'

Tieners beginnen later aan seks bij goede relatie met ouders
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

Jongeren die een betere relatie hebben met hun ouders beginnen op latere leeftijd aan seks, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Vooral de relatie met moeders is van belang voor de seksuele ontwikkeling van hun dochters. Hoe beter de band met hun moeders, hoe minder groot de kans dat meiden hun eerste ervaring met geslachtsgemeenschap hebben voordat ze 16 jaar zijn.

Vriendschappen

Uit ander onderzoek blijkt dat jongeren die na hun 16e voor het eerst seks hebben meestal een gezondere seksuele ontwikkeling doorlopen. "Een mogelijke verklaring is dat ze dan meer ervaring hebben opgedaan met bijvoorbeeld vriendschappen en intimiteit; maar ze zijn vaak ook beter op de hoogte van de risico's van onveilige seks'', zegt onderzoeker Raquel Nogueira Avelare Silva, van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC. 

Timing

Opvallend is dat dezelfde conclusie niet van toepassing is op de eerste seksuele ervaring van zonen. Dat komt mogelijk doordat dochters meer tijd doorbrengen met hun moeders en zich ook meer laten beïnvloeden door hun moeders.

Scholen

De studie maakt gebruik van gegevens afkomstig van de Jeugdmonitor van GGD Rotterdam-Rijnmond, waarbij jongeren verspreid over 76 scholen meededen aan een gezondheidsenquête.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):