dinsdag, 29. november 2016 - 12:42

Neurostimulatie effectief voor patiënt met blijvende pijn op de borst

hart
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Eindhoven

Uitbehandelde patiënten met vernauwingen van de kransslagaders, in medisch termen refractaire angina pectoris, blijven te vaak rondlopen met hun pijnklachten op de borst. Veel patiënten weten niet dat zij in aanmerking kunnen komen voor zogenoemde neurostimulatie.

“Een goede pijnbehandeling, die zich inmiddels heeft bewezen. We plaatsen een elektrode tegen het ruggenmerg en brengen dat in contact met een klein pacemaker-achtig apparaat, de zogenoemde neurostimulator. Daardoor neemt de pijn op de borst af of verdwijnt soms zelfs helemaal”, zegt anesthesioloog-pijnspecialist dr. Hans van Suijlekom van het Catharina Ziekenhuis.

Angina pectoris - pijn op de borst als gevolg van vernauwingen van de kransslagaders - kan zulke ernstige vormen aannemen dat een patiënt niet alleen bij geringe inspanning, maar ook in rust geplaagd wordt door pijnaanvallen. “Ondanks de verschillende behandelingsmogelijkheden zoals een bypass operatie, dotteren en medicijnen, blijft er een groep patiënten over die heel veel pijn blijft houden door de angina pectoris en daardoor vaak in een sociaal isolement terecht komt,” aldus cardioloog dr. Kees-Joost Botman van het Catharina Hart- en vaatcentrum.

Categorie:
Provincie: