donderdag, 31. augustus 2017 - 8:34 Update: 31-08-2017 9:16

Kip bevat veel meer resistente bacteriën dan tot nu werd gedacht

Kip bevat veel meer resistente bacteriën dan tot nu werd gedacht
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Een nieuwe testmethode toont aan dat van de kip die in supermarkten wordt verkocht, er ruim een kwart bacteriën bevat, die ongevoelig is voor het cruciale antibioticum colistine.

Resistente bacteriën zijn gevaarlijk voor patiënten met infecties. Elk jaar sterven 25.000 Europeanen omdat de bacteriën niet meer reageren op antibiotica. Dit schrijft dagblad Trouw donderdag. Bij kippen met een vrije uitloop is 14 procent ongevoelig voor het antibioticum.

Testen op vlees

Arts-microbioloog Jan Kluytmans, verbonden aan het Amphia Ziekenhuis leidde het onderzoek naar de resistente bacterie. 'Vanwege de relatie met ongevoeligheid voor antibiotica' heeft het ziekenhuis al sinds 2009 een onderzoeksgroep die testen op vlees uitvoert.

Colistine

Wereldwijd worden bacteriën steeds ongevoeliger voor antibiotica. Als niets meer helpt tegen een gevaarlijke infectie, wordt uiteindelijk het antibioticum colistine ingezet. In Nederland leidt de resistente bacterie nog niet tot acuut gevaar, omdat colistine hier bijna niet voor mensen wordt gebruikt. Kluytmans in de krant: 'We hebben het nog niet nodig, omdat andere antibiotica nog voldoende werken. In landen waar de resistentie toeneemt, hebben ze vaak geen andere optie. In Griekenland en Italië bijvoorbeeld. Daar gaan nu de alarmbellen af.'

Categorie: