vrijdag, 4. mei 2018 - 17:58 Update: 04-05-2018 17:59

Erasmus MC plaatst 1000-ste aortaklep via de lies

Erasmus MC plaatst 1000-ste aortaklep via de lies
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

In het Thoraxcentrum van het Erasmus MC is donderdag voor de duizendste keer een nieuwe aortaklep via de lies geplaatst, met een katheter. Dit meldt het Erasmus MC vrijdag.

Wereldprimeur in 2002

De wereldprimeur was in 2002, in Rouen, door de Franse cardioloog Alain Cribier. Snel daarna startte prof. Peter de Jaegere in Rotterdam met deze nieuwe vorm van hartklepvervanging.

Allerzieksten

Aanvankelijk was de techniek bedoeld voor de allerziekste patiënten, die een openhartoperatie niet zouden overleven. Tegenwoordig worden ook mensen met een lager risico zo behandeld.

Urgent

Aortaklepstenose is een dodelijke aandoening, die bij de eerste symptomen zo snel mogelijk moet worden behandeld. De methode met de katheter werkt bijna altijd via de liesslagader. "Dat werkt het snelst en veiligst'" aldus interventiecardioloog dr. Nicolas van Mieghem.

Snel naar huis

Bij de ingreep is geen algehele narcose nodig, het borstbeen hoeft niet open, er zijn minder complicaties en veel patiënten kunnen binnen 24 uur al naar huis, zegt hij. De leeftijd van de in Rotterdam behandelde patiënten varieert van begin 40 tot 101 jaar.

Wel duur

Een nadeel is dat de ingreep duurder is dan de openhartoperatie. De kosten bedragen al snel  35.000, waarvan het leeuwendeel voor de aortaklep zelf. Die bestaat uit varkens- of runderweefsel, opgehangen in een harnasje van kobalt of nikkel.

Ervaring

Vervanging van de aortaklep met katheters heet ook wel percutane of transkatheter hartklepinterventie (THI). Dokters bezigen veelal de Engelstalige afkorting TAVI. Het Erasmus MC is in Nederland een van de grootste centra hiervoor, waar ook het meeste onderzoek wordt verricht.

Hersenen

Het heeft als enige ziekenhuis in Nederland tevens een veiligheidsoptie aan de ingreep toegevoegd, vertelt Van Mieghem. Daarbij worden slagaders naar de hersenen beschermd met filters, tegen losbrekende stukjes kalk en weefsel. Dit verkleint de kans op een beroerte.

Categorie:
Provincie: