maandag, 10. september 2018 - 12:55 Update: 10-09-2018 14:45

Oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl: 'pillen schaden vaak meer dan ze baten'

Oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl: 'pillen schaden meer dan ze baten'
Foto: freeimages.com

Dat nieuw ook beter is, gaat misschien op bij een auto of een laptop, maar bij medicijnen slechts zelden.

Volgens oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl voegt slecht vijf procent van de medicijnen die deze eeuw op de markt zijn gekomen iets toe aan wat we al hebben. Bijl adviseert in zijn boek 'Het Pillenprobleem' om maar wat minder pillen te slikken. Bijl: 'Veel pillen schaden meer dan ze baten. Er is een groot verschil tussen een medicijn dat werkt of helpt.'  Bijl doet al jaren onderzoek naar de farmaceutische industrie, die volgens hem bijwerkingen van medicijnen verdoezelt. 

Nieuw medicijn

In zijn boek 'Het Pillenprobleem' dat hij in augustus 2018 publiceerde, benoemt hij een aantal problemen: 'Het begint al met de marketing en reclamecampagnes die ingezet worden bij een nieuw medicijn. Hier worden miljarden euro’s voor betaald, waardoor de introductie nooit misgaat. Artsen hebben vaak een ongefundeerd optimisme in nieuwe medicijnen, dus die gaan dat propageren in het land. Consumenten denken dat als een nieuw medicijn in de handel komt, dat het wel goed onderzocht zal zijn.' Maar dat is nu juist niet zo. Volgens BIjl zijn de geneesmiddelen helemaal niet goed onderzocht of alleen bij een heel kleine patiëntengroep. Maar als ze in de handel komen, worden ze op grote schaal gebruikt door honderdduizenden patiënten. De farmaceutische industrie vaart daar wel bij, maar de vraag is of dat ook geldt voor de gebruikers van deze middelen.

Onderzoeken niet gepubliceerd

Een ander probleem waarover Bijl schrijft is dat elke fabrikant een zogenaamd me-too medicijn op de markt kan brengen. 'Je past een bestaand medicijn chemisch aan en dan heb je een nieuw medicijn in de handel waarmee miljarden euro’s wordt verdiend. Deze me-too medicijnen hebben vaak nog ernstigere bijwerkingen dan het oude medicijn. Daar zit niemand op te wachten, behalve de aandeelhouder.' Volgens BIjl worden veel onderzoeken niet gepubliceerd en verdwijnen negatieve uitkomsten regelmatig in een la.  De farmaceutische bedrijven focussen zich vooral op winst maken. Bijl: 'De gezondheid van burgers staat niet voorop. Als consumenten moeten we veel kritischer zijn als we naar een huisarts of specialist gaan. Vraag waarom je een bepaald medicijn moet gebruiken en wat de voordelen en nadelen zijn. Als hier niet voldoende tijd voor is, raad ik aan om naar een apotheker te gaan of de websites te bezoeken die ik in mijn boek vermeld.'

Minder pillen

Tenslotte is Bijl van mening dat minder medicijnen beter is. 'Voor veel klachten zijn er alternatieven, zoals een gezonde levenswijze. Wellicht dat we ons leven wat meer als medicijn mogen zien?

Categorie:
Tag(s):