dinsdag, 21. juli 2020 - 18:31 Update: 21-07-2020 18:39

Onderzoek toont aan: Fillers kunnen leiden tot blindheid en afsterven weefsels

naald-injectie-spuit-filler-botox
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Rotterdam

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat het inspuiten van fillers kan leiden tot het afsterven van weefsel en in het slechtste geval zelfs tot blindheid. Het onderzoek is gepubliceerd in Aesthetic Surgery Journal.

Bloedvat raakt verstopt

'Het afsterven van weefsel gebeurt wanneer een filler, meestal hyaluronzuur, per ongeluk in een bloedvat wordt gespoten waardoor dit verstopt raakt en het huidweefsel of de oogzenuw afsterft', zo meldt het Erasmus MC.

1 op de 6.600 fillerinjecties met complicaties

'Deze huidcomplicatie komt wereldwijd bij 1 op 6.600 fillerinjecties voor. In Nederland vinden jaarlijks naar schatting 150.000 fillerinjecties plaats', aldus het Erasmus MC. Het inspuiten van de filler op basis van echogeleiding kan dit voorkomen. Verder kunnen fillers, wanneer de patiënt zich op tijd meldt, opgelost worden met het toedienen van een enzym, hyalonuridase, zodat het bloedvat weer doorgankelijk wordt.

'Alarmerende complicatie'

Dermatoloog dr. Peter Velthuis: 'Het is een alarmerende complicatie die grote gevolgen kan hebben. De oogcomplicatie komt wereldwijd waarschijnlijk bij 1 a 2 gevallen per dag voor. We zien dat deze complicatie met name veel in Azië optreedt, omdat daar vaak fillers op de neus worden ingespoten en dus dichtbij het oog. Het is belangrijk dat met bijvoorbeeld door echoscopie vooraf wordt gekeken waar de bloedvaten lopen, zodat deze met inspuiten niet geraakt kunnen worden'.