vrijdag, 11. december 2015 - 15:48 Update: 13-12-2015 11:41

Tarantino's The Hateful Eight op 70mm erg gewild

Run op kaarten bij Eye voor Tarantino's The Hateful Eight op 70mm
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Vrijdag is er een run ontstaan op kaarten bij het filminstituut Eye voor Tarantino's The Hateful Eight. Bijzonder aan de vertoning is dat het om beeldmateriaal gaat dat is 'geschoten' op 70mm en deze versie 6 minuten langer duurt.

Scherm op maximale grootte

Quentin Tarantino's The Hateful Eight draait vanaf 7 januari op 70mm in EYE, het enige theater in de Benelux dat de 70mm-versie vertoont. Deze versie heeft 6 minuten meer breedbeeldspektakel. Voor de exclusieve voorstelling is het scherm van Cinema 1 aangepast en op maximale grootte gebracht.

70 mm

Het is zeer bijzonder dat The Hateful Eight op 70mm, een formaat dat tegenwoordig niet meer wordt gebruikt, is gefilmd. De 70mm-versie is door Tarantino anders gemonteerd, waardoor deze edit circa zes minuten langer is. Quentin Tarantino heeft speciaal voor de film 70mm-projectoren laten herstellen die werkeloos in Amerikaanse depots stonden. EYE beschikt als een van de weinige bioscopen nog wel over een goed werkende 70mm-projector. Voor de voorstelling is een speciale Ultra Panavision-lens aangeschaft.

Goede westerns hebben een eenvoudige storyline, zo ook Quentin Tarantino’s achtste speelfilm waarin zeven mannen en een vrouw op elkaar botsen in winters Wyoming, vlak na het einde van de Burgeroorlog. Een sneeuwstorm raast over de heuvels van Wyoming, vier personen op weg naar Red Rock zoeken beschutting in een postkoetsstation. 

Het zijn de premiejager John ‘The Hangman’ Ruth, zijn gevangene Daisy, Major Marquis ‘The Bounty Hunter’ Warren (met drie verse lijken) en Chris ‘The Sheriff’ Mannix. In de herberg wachten Bob ‘The Mexican’, Oswaldo ‘The Little Man’ Mobray, Joe ‘The Cow Puncher’ Gage en ex-generaal Sanford ‘The Confederate’ Smithers. Wie zal ongeschonden in Red Rock aankomen?

Voor zijn in spectaculair Ultra Panavision 70 gefilmde western – met een originele score van Ennio Morricone – koos Tarantino een aantal van zijn favoriete acteurs, onder wie Samuel L. Jackson, Kurt Russell en Bruce Dern. De opnamen zijn gemaakt met dezelfde anamorfotische lens waarmee Hollywoodklassiekers als Ben Hur (1959) en Mutiny on the Bounty (1962) zijn gedraaid.

Categorie:
Provincie: