dinsdag, 29. december 2015 - 8:50 Update: 29-12-2015 10:54

Lemmy (70) van Motörhead overleden

Lemmy van Motörhead overleden
Foto: Printscreen Youtube

Ian 'Lemmy' Kilmister, zanger en oprichter van hardrockband Motörhead is op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt de band op Facebook.

Lemmy kampte al langer met zijn gezondheid. Meerdere concerten van Motörhead werden de afgelopen jaren afgezegd. De zanger en muzikant werd in 1945 geboren in Groot-Brittannië. De band werd in 1975 opgericht door Lemmy Kilmister, voormalig bassist van Hawkwind en roadie van Jimi Hendrix. De muziek van Motörhead is van invloed geweest op de muziek van verscheidene bands, waaronder Alice in ChainsMetallica, The Sisters of MercyQueens of the Stone Age en Killing Joke. Hun bekendste nummers zijnAce of Spades en Orgasmatron. Ace of Spades is onder andere gecoverd door Peter Pan Speedrock en Blood for Blood. Orgasmatron is gecoverd door Sepultura.

Icoon

Lemmy zelf werd vooral een icoon door zijn gedrag naast het podium. Zo werd hij uit de groep Hawkwind gezet nadat hij aan de Canadese grens gearresteerd werd voor drugsbezit. De man dronk sinds zijn dertigste naar verluidt een fles whiskey per dag en nam ook amfetamines. Recentelijk grapte hij nog dat hij was overgeschakeld van whiskey naar vodka "om gezondheidsredenen". Muzikanten uiten op Twitter hun ongeloof en verdriet over de dood van Lemmy.