donderdag, 21. januari 2016 - 16:48 Update: 21-01-2016 17:37

Zangeres Zwarte Riek (Rika Jansen) overleden

Zangeres Zwarte Riek (Rika Jansen) overleden

In haar woonplaats Zandvoort is op 91-jarige leeftijd Rika Jansen, beter bekend als Zwarte Riek, overleden Dit meldt Marc van de Linden op Twitter.

De geboren Amsterdamse had als bijnaam de Jordaanprinses. Zij werd in 1924 geboren als dochter van een vishandelaar aan de Brouwersgracht. Na een huweelijk met haar eugdvriend, waaruit haar dochter Riekie werd geboren, ging Rika samenwonen met de broer van Tom Manders, Kees Manders. Ze trad eerst als acrobate op in de revue van Kees Manders, maar ging later ook zingen en trad op onder de naam Zwarte Riek. In de jaren vijftig werd ze bekend, mede dankzij Johnny Jordaan en Tante Leen, met nummers als 'M'n Wieggie Was Een Stijfselkissie', 'De Kersepit', 'Amsterdam Huilt' en 'Alle Aapies'. Met het nummer 'M'n wieggie was een stijfselkissie' bereikte ze in Nederland de tweede plaats in de hitparade. Vanaf 1959 ging Rika Jansen door onder haar eigen naam. Ze trad op met one-woman-shows in binnen- en buitenland. In 1964 zong ze de klassieker 'Amsterdam huilt' (waar het eens heeft gelachen), geschreven door haar partner Kees Manders.

Het succes van Zwarte Riek reikte ook tot buiten de stadsgrenzen van Amsterdam. Ze reisde naar België, de Antillen en New York om op te treden. In 1974 gingen Kees en Rika uit elkaar en ging ze in Spanje wonen. Op 21 maart 1979 overleed op 65-jarige leeftijd haar ex-vriend Kees Manders en in 1991 dochter Riekie.

Categorie:
Provincie: