zaterdag, 12. maart 2016 - 13:05 Update: 12-03-2016 16:00

Eric Corton krijgt erepinning Rode Kruis

Eric Corton krijgt hoge Rode Kruisonderscheiding
Foto: Peter Busscher/Rode Kruis
Bunnik

Radiopresentator en acteur Eric Corton heeft vanochtend, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, het Kruis van Verdienste van het Rode Kruis ontvangen. Corton krijgt de erepenning, de hoogste onderscheiding van het Nederlandse Rode Kruis, vanwege zijn jarenlange inzet voor de hulporganisatie, in het bijzonder voor zijn indringende radio- en televisiereportages over stille rampen, die hij als Rode Kruis ambassadeur maakte voor 3FM Serious Request. Voorzitter Inge Brakman speldde de versierselen bij Eric op.

"Eric geeft het begrip menselijkheid, het kernbegrip van het Rode Kruis, op een prachtige manier inhoud en raakt daarmee jong en oud. Dat maakt hem als mens bijzonder, en als ambassadeur van onschatbare waarde voor onze organisatie”, zei Brakman vanochtend in haar speech.  "Hij is, zoals de Fransen zo mooi zeggen: Un homme entier," aldus de voorzitter.

Corton ging in 2005 als 3FM DJ voor het eerst met het Rode Kruis mee op reis naar een vluchtelingenkamp in Tsjaad in het kader van 3FM Serious Request, dat toen aandacht vroeg voor de situatie in Darfur. Hij raakte daarbij zo gemotiveerd dat hij het jaar daarop onbezoldigd ambassadeur werd voor de hulporganisatie. Tot en met 2014 ging hij voor 3FM Serious Request ieder jaar samen met het Rode Kruis op reis om de stille ramp van dat jaar inzichtelijk te maken met persoonlijke verhalen, radio- en televisiereportages. Hij reisde daarvoor naar Congo, Centraal-Afrikaanse Republiek, Oeganda, Kenia, Ivoorkust, Sierra Leone, Malawi, Burundi, Cambodja en Colombia.

Door zijn vrijwilligerswerk en reizen voor het Rode Kruis is Corton goed ingevoerd geraakt in allerlei humanitaire onderwerpen, variërend van malaria en babysterfte, tot landmijnen en seksueel geweld in conflictgebieden, maar ook in de uitdagingen en beperkingen van hulpverlening. In interviews, presentaties of andere openbare optredens gebruikt hij consequent zijn kennis en ervaring om anderen te informeren of om aandacht te vragen voor situaties in minder welvarende delen van de wereld. “Als ambassadeur van het Rode Kruis neemt Eric zijn taak om de grondbeginselen van het Rode Kruis uit te dragen zeer serieus en hij doet dat altijd met veel charme en verve,” aldus Brakman. 

In 2015 stopte Corton met 3FM Serious Request maar bleef als ambassadeur verbonden aan het Rode Kruis. Sindsdien is hij onder meer actief om jongeren bij het Rode Kruis te betrekken. Ook is hij als crowd sourcing pionier betrokken bij het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds, dat zich richt op het voorkomen of beperken van schade en slachtoffers door natuurrampen.

Hoogste onderscheiding

Het Kruis van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis werd in 1914 ingesteld nadat Koningin Wilhelmina het Nederlandse Rode Kruis op 27 november van dat jaar in een Koninklijk Besluit toestemming had gegeven om ‘een Kruis of Medaille van Verdienste’ in te stellen. De onderscheiding wordt door het bestuur van het Rode Kruis bij hoge uitzondering verleend om "belangrijke diensten binnen of jegens het Nederlandse Rode Kruis" te belonen. Eerder kregen Prins Bernhard, voormalig voorzitter Elco Brinkman en dr. Abdul Rahman Attar, President van de Syrische Rode Halve Maan, deze onderscheiding.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):