dinsdag, 20. september 2016 - 23:32

Eerste Buma Hollandse Meesters Award voor Guus Meeuwis

Eerste Buma Hollandse Meesters Award voor Guus Meeuwis
Foto: Hendriks Multi Media
Den Bosch

Dinsdagavond heeft zanger Guus Meeuwis tijdens BumaNL de eerste Buma Hollandse Meesters Award ontvangen. Dit heeft BumaNL dinsdagavond bekendgemaakt.

'De award is een erkenning voor een auteur die over een langere periode met Nederlandstalig repertoire succesvol is geweest en daarmee onmiskenbaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandstalige muziekcultuur', aldus BumaNL.

De Nederlandse auteur en zanger draait al meer dan twintig jaar mee en bracht in totaal tien studioalbums uit. Guus Meeuwis levert ook buiten zijn eigen werk om een bijdrage aan het Nederlandstalige repertoire. Zo schreef hij het nummer Toen ik je Zag voor de film All Stars en schreef hij mee aan het eerste Nederlandstalige liedje van Anouk: Dominique.

Live trekt Meeuwis al jaren tienduizenden mensen naar Eindhoven voor zijn concertreeks Groots Met Een Zachte G. In mei 2015 drukte hij met een show vol eigen materiaal een Nederlandse stempel op de prestigieuze Royal Albert Hall in Londen. 

Het juryrapport prijst Guus Meeuwis voor zijn inspanningen voor het Nederlandstalig lied en zijn omvangrijk oeuvre. Na zijn doorbraak met Het is een Nacht, scoorde de auteur nog vele hits, waaronder Tranen Gelachen, Verliefd Zijn en Per Spoor. Op zijn laatste album schrijft Meeuwis ook samen met andere Nederlandse auteurs zoals Nielson, Paskal Jakobsen en Frank Boeijen.