maandag, 28. november 2016 - 13:22 Update: 28-11-2016 17:31

Koning Filip en koningin Mathilde op staatsbezoek in Nederland

Koning Filip en koningin Mathilde op staatsbezoek in Nederland
Foto: Bon
Koning Filip en koningin Mathilde op staatsbezoek in Nederland
Foto: fbf
Amsterdam

Koning Filip en koningin Mathilde van België zijn maandag in Nederland begonnen met hun staatsbezoek op uitnodiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) van het Koninklijk Huis laten weten. Het staatsbezoek duurt van maandag tot en met woensdag 30 november.

Ontvangst op Paleis op de Dam

Koning Filip en Koningin Mathilde werden maandag officieel welkom geheten op de Dam in Amsterdam door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Na de inspectie van de erewacht vond  in het Koninklijk Paleis Amsterdam een ontvangst plaats met Nederlandse en meegereisde Belgische autoriteiten. Na de ontvangst legde Koning Filip een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

In aanwezigheid van beide Koninklijke Paren ondertekenden minister Koenders van Buitenlandse Zaken en de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Reynders in het Koninklijk Paleis het Verdrag, voor de aanpassing van de grens tussen de Nederlandse gemeenten Eijsden-Margraten en Maastricht en de Belgische stad Wezet (Visé).

Koning Filip, Koningin Mathilde, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn ‘s middags in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond voor een cultureel programma van de drie gemeenschappen. Beide Koningen wonen aansluitend bij Euronext Amsterdam de slotconclusies bij van de Belgian-Dutch Innovative Entrepreneurs & Finance Conference. Tegelijkertijd sluiten Koningin Mathilde en Koningin Máxima aan bij een symposium over de aanpak en samenwerking bij verstedelijking. De eerste dag wordt afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Dinsdag 29 november

De tweede dag van het staatsbezoek begint met een bezoek van Koning Filip aan ruimtevaartorganisatie ESA/ESTEC in Noordwijk. Vervolgens heeft Koning Filip in het gebouw van de Eerste Kamer een gesprek met mevrouw Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, mevrouw Arib, voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, en de voorzitters van de commissies Europese Zaken. 

Aansluitend ontvangt minister-president Rutte Koning Filip. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Koningin Mathilde sluiten aan voor de lunch in de Ridderzaal. Thema’s die per tafel worden besproken zijn duurzaamheid, logistiek, bouw & smart cities, fintech & investeringen, food & innovation, start-ups, lifescience & health.
In de middag wonen Koning Filip en Koning Willem-Alexander de conclusies bij van een CEO-rondetafelbijeenkomst onder leiding van VNO-NCW en het Verbond van Belgische Ondernemingen. Daarnaast bezoekt Koning Filip de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie.

Cobra Museum

Koningin Mathilde en Koningin Máxima bezoeken in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen Alechinsky retrospective exhibition. 's Avonds bieden de Koning en Koningin der Belgen in Muziekgebouw aan ‘t IJ een concert aan met onder meer het Nationaal Orkest van België en Ozark Henry.

Woensdag 30 november

Op de laatste dag van het staatsbezoek reist Koning Filip naar High Tech Campus Eindhoven, waar Belgisch-Nederlandse seminars plaatsvinden op het gebied van digitale innovatie, duurzaamheid en R&D. Koning Filip spreekt onder meer met jonge onderzoekers, bezoekt Holst Centre en woont met minister Schultz van Haegen een watersymposium bij.

Koningin Mathilde en Koningin Máxima arriveren per trein in Utrecht voor een bezichtiging van het nieuwe Centraal Station en het stationsgebied. Vervolgens reist Koningin Mathilde door naar High Tech Campus in Eindhoven en Sligro Food Group in Veghel voor de opening van ZiN, een inspiratielab voor de foodservicebranche.

Het staatsbezoek eindigt bij Kasteel Heeze, waar minister Schultz van Haegen namens de Nederlandse regering officieel afscheid neemt van de Koning en Koningin der Belgen.

Categorie:
Provincie: