vrijdag, 3. maart 2017 - 12:14 Update: 03-03-2017 12:29

Genomineerden Annie M.G. Schmidtprijs 2016 bekendgemaakt

Genomineerden Annie M.G. Schmidtprijs 2016 bekendgemaakt
Foto: BUMA
Amsterdam

De nominaties voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2016 zijn donderdag bekendgemaakt. Dit hebben Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival bekendgemaakt.

Juryvoorzitter Jacques Klöters onthulde de genomineerden voor de prijs in het NPO Radio 1- programma Kunststof. De Annie M.G. Schmidtprijs is de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige kleinkunstlied van het voorafgaande seizoen en een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Bekendmaking winnaar

De bekendmaking van de winnaar en de bijbehorende uitreiking van de prijs vindt plaats op zondag 9 april in Theater Bellevue te Amsterdam. De uitreiking is onderdeel van de uitgebreide feestelijke festivaleditie AKF Deluxe. Het Amsterdams Kleinkunst Festival bestaat dit jaar 30 jaar. De Annie M.G. Schmidt Prijs voor de 25e keer wordt uitgereikt.

De Annie M.G. Schmidtprijs heeft sinds 2016 een nieuwe opzet waarmee de organisatie de positie van het Nederlandstalige kleinkunstlied wil verstevigen. Met de zes nominaties wordt weer bevestigd hoeveel mooie liedjes er worden geschreven, en laten we graag zien dat er veel (jonge) kleinkunsttalenten op hoog niveau excelleren.

Tijdens de uitreiking worden de zes genomineerde liedjes ten gehore gebracht. waarna de voorzitter van de vakjury bekend maakt welk lied wordt bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs 2016.

Bronzen borstbeeld

De winnaar ontvangt een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen en een bedrag van 3.500 euro. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Doris Baaten (actrice/zangeres), Hijlco Span (programmamaker/presentator Volgspot), Anne van Rijn (cabaretière/zangeres/theatermaakster) en Martijn Breebaart (pianist/componist). Zij reiken de prijs uit aan zowel de tekstdichter als de componist en uitvoerend artiest van het winnende lied. De presentatie van deze feestelijke middag is in handen van Jelle Kuipers.

Winnaars afgelopen paar jaar

In de voorgaande paar jaar hebben de volgende artiesten de prijs gewonnen. Jan Rot met ‘Stel dat het zou kunnen…’ (2015), Yentl en de Boer met ‘Ik heb een man gekend’ (2014), Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met ‘Mijn Kind’ (2013), Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met ‘Vinkeveen’ (2012), Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met ‘Zomaar Onverwacht’ (2011).

Categorie:
Provincie: