donderdag, 4. februari 2016 - 10:44

'Terrorist' uit Almere weer op vrije voeten

'Terrorist' uit Almere weer op vrije voeten
Foto: fbf archief
Lelystad

De rechtbank Midden-Nederland schorst de voorlopige hechtenis van een 18-jarige man uit Almere die ervan verdacht wordt te hebben geprobeerd naar Syrië uit te reizen om daar te gaan deelnemen aan de gewapende strijd en van deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk.

De verdachte werd begin oktober aangehouden bij de grens van Bulgarije en Turkije. Afgelopen dinsdag vond er een zogenoemde pro forma-zitting plaats in zijn strafzaak. De rechtbank bepaalde tijdens de zitting, die vanwege de leeftijd van de verdachte achter gesloten deuren plaatsvond, dat zijn voorlopige hechtenis met ingang van 4 februari wordt geschorst. 

De rechtbank vindt dat er voldoende ernstige bezwaren en gronden zijn om de voorlopige hechtenis van de verdachte te laten voortduren. De rechtbank heeft wel beslist dat de voorlopige hechtenis van de verdachte onder voorwaarden geschorst wordt. Uitgangspunt hierbij is dat verdachten hun berechting in vrijheid mogen afwachten. De rechtbank is van oordeel dat met een aantal strikte voorwaarden het gevaar voor herhaling en het vluchtgevaar voldoende worden beperkt.

Het gaat hierbij om een reeks voorwaarden waaronder verplicht reclasseringscontact, een uitreisverbod en een contactverbod met verschillende personen die in het strafdossier voorkomen. Verdachte komt onder toezicht te staan van de reclassering, onder meer door middel van een elektronische enkelband.  

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: