maandag, 14. maart 2016 - 8:55 Update: 14-03-2016 13:48

Mario D.: 'gaspedaal bleef hangen door defect'

Monstertruck-chauffeur Mario D.voor de rechter
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Almelo

Maandag staat in de rechtbank van Almelo de 52-jarige monstertruck-chauffeur Mario D. voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hem dood door schuld ten laste gelegd.

Ook de stichting Sterevenementen, die het evenement in Haaksbergen organiseerde, moet voor de rechter verschijnen. In 2014 kwamen in Haaksbergen bij een fataal verlopen stunt drie mensen om het leven. Justitie stelde in oktober tijdens een zogeheten regiezitting dat D. stuurfouten had gemaakt, te hard had gereden en te laat had afgeremd. En dat allemaal op een veel en veel te klein terrein waar geen ruimte was om fouten te maken.

De truck van Mario D. reed bij het ongeval met 20 tot 30 kilometer per uur het publiek in.  De dramatische gebeurtenis kostte drie mensen het leven en leidde tot nog eens 28 (zwaar)gewonden. Dit melden  verschillende media maandag. D. was teleurgesteld dat hij voor de rechter moest verschijnen. Hij is al jarenlang werkzaam als stuntman en heeft nog nooit een ongeluk veroorzaakt.

'Gaspedaal bleef hangen'

Volgens hem bleef het gaspedaal hangen en kon hij daardoor niet op tijd remmen. Uit technisch onderzoek zou volgens de advocaat van D. ook zijn gebleken dat het ongeluk veroorzaakt is door een technisch defect. Door een kapot schakelaartje zouden de achterwielen van de truck niet meegestuurd hebben en moest D. daarom een grotere bocht maken en kon hij niet op tijd reageren, waardoor hij het publiek inreed. Geen menselijke fout, maar een technisch mankement, aldus de advocaat.

Het OM vindt dat de organisator net zo schuldig is, aangezien de bestuursleden nooit bij risico's hebben stilgestaan. OM:  'Ze maakten de envelop met daarin de vergunning niet eens open'. De stichting plaatste de autowrakken voor de stunt met de truck en liet publiek in de rijrichting van het gevaarte staan. Dat maakt de organisatie verantwoordelijk, aldus de officier.

Strafeis

Dinsdag zal waarschijnlijk bekend worden gemaakt wat de strafeis is tegen D. en de stichting Sterevenementen.

Categorie:
Provincie: