dinsdag, 12. april 2016 - 16:34

OM eist 30 maanden gevangenisstraf tegen huwelijksmakelaar

OM eist 30 maanden gevangenisstraf tegen huwelijksmakelaar
Foto: Archief EHF
Zwolle

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank Zwolle een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden geeist tegen een 31-jarige man die als ongewenst vreemdeling in Rotterdam verblijft. Het OM verdenkt hem van het organiseren van schijnhuwelijken, medeplegen van
mensensmokkel, illegaal verblijven in Nederland en het witwassen van geld.

Kwetsbare vrouwen 

De verdachte kwam naar voren in een Frans politieonderzoek in Frankrijk. Daar liep in de regio Parijs een onderzoek naar zeker vier Franse verdachten van het ronselen van bruiden, omdat bleek dat daar behoorlijk veel schijnhuwelijken werden gesloten. Het ging om nephuwelijken tussen vooral 
Nigeriaanse mannen en kwetsbare vrouwen van Antilliaanse afkomst uit Nederland. Het Landelijk Parket van het OM is voorjaar 2013 een onderzoek gestart op basis van die informatie uit Frankrijk. 

Huwelijksmakelaar 

Een van de Franse verdachten heeft aangegeven dat de 31-jarige man de vrouwen rekruteerde en verklaarde hem te herkennen van een foto. Tevens ligt er van de Nederlandse ambassadeur in Parijs een aangifte tegen de man van de vervalsing van consulaire verklaringen. Ook uit diverse tapgesprekken, verklaringen van bruiden en belastend materiaal dat in de woning van verdachte is aangetroffen, bleek dat de dertiger als huwelijksmakelaar te werk ging: Hij ronselde in Nederland kwetsbare vrouwen die voornamelijk van Antilliaanse komaf zijn. Voorts begeleidde hij de vrouwen naar Frankrijk om daar met voor hen onbekende Nigerianen te trouwen. 

Doel van die huwelijken: de Nigeriaanse bruidegom een legale verblijfsstatus in Frankrijk geven. De bruiden kregen meestal in ruil voor hun ja-woord een paar duizend euro. 

Witwassen 

De verdachte verbleef illegaal in Rotterdam. Reeds in 2008 is hij ongewenst vreemdeling verklaard. Driemaal is hij hierom veroordeeld, waarvan twee keer onherroepelijk. De man is met een Nederlandse vrouw getrouwd in Spanje, waarschijnlijk om zelf toegang tot Europa te krijgen. 

Categorie:
Provincie: