maandag, 23. mei 2016 - 17:53 Update: 23-05-2016 17:57

OM eist na cassatie celstraffen van 8 jaar in Nijmeegse scooterzaak

OM eist na cassatie celstraffen van 8 jaar in Nijmeegse scooterzaak
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Nijmegen

Maandag heeft het Openbaar Ministerie, na cassatie, 8 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 24-jarige en een 26-jarige man voor het met een scooter doodrijden van een voetganger. Dit meldt het OM maandagmiddag.

Het tweetal is verdachte in de zogeheten Nijmeegse scooterzaak en wordt door het OM verantwoordelijk gehouden voor de dood van een voetganger. Volgens de beide in de zaak optredende advocaten-generaal heeft het tweetal zich schuldig gemaakt aan doodslag. Tegen de 24-jarige man eisten de beide aanklagers in hoger beroep ook een ontzegging van de rijbevoegdheid van 7 jaar.

Plan voor overval

Beide verdachten waren op de avond van 15 januari 2010 van plan een overval te plegen op een hotel in Nijmegen. Zij hadden zich daartoe voorzien van wapens, speciale, gezichtsbedekkende kleding en een gestolen motorscooter. Tot uitvoering van de overval is het niet gekomen. 

Nabij het hotel dat de twee mannen op het oog hadden, zagen zij twee politiemensen in een onopvallend politievoertuig. Daarop sloegen zij op de vlucht. Er volgde een zeer gevaarlijke rit op de scooter, die eindigde op het zebrapad waar zij het slachtoffer aanreden. 

De scooter had geen licht, de mannen droegen zwarte kleding en reden tussen voor het rode stoplicht wachtende auto’s door. 'Het slachtoffer, dat met groen licht op het zebrapad liep, heeft geen schijn van kans gehad', aldus de advocaten-generaal. Het slachtoffer bezweek aan zijn verwondingen.

Procesverloop

De rechtbank veroordeelde de nu 26-jarige man tot 8 jaar gevangenisstraf wegens doodslag en voorbereiding van een gewapende overval, naast een reeks andere misdrijven. Ook kreeg hij een ontzegging van de rijbevoegdheid van 10 jaar. De rechtbank sprak de nu 24-jarige verdachte vrij van het medeplegen van doodslag. 

Voor het voorbereiden van de overval legde de rechtbank hem 24 maanden cel op, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. In hoger beroep sprak het gerechtshof in Arnhem beide verdachten vrij van het (mede)plegen van doodslag, het (mede)plegen van dood door schuld in het verkeer en het (mede)plegen van veroorzaken van gevaar op de weg. 

Scooter bestuurd

Het hof kwam, kort gezegd, tot de vrijspraak omdat niet was komen vast te staan wie 
van de twee verdachten de motorscooter heeft bestuurd. Het OM ging tegen dat arrest in cassatie. De Hoge Raad vernietigde het arrest en verwees de zaak naar het gerechtshof in Den Bosch. 

Mocht het hof niet tot een bewezenverklaring van (het medeplegen van) doodslag komen, dan zouden beide verdachten minstens veroordeeld kunnen worden voor dood door schuld in het verkeer, zo hebben de advocaten-generaal betoogd. In dat geval moeten beide verdachten tot 5 jaar cel worden veroordeeld. Daarnaast moet de 24-jarige verdachte een rijverbod van 5 jaar worden opgelegd.

Categorie:
Provincie: