dinsdag, 28. juni 2016 - 20:29 Update: 28-06-2016 23:11

'Directeuren vullen hun zakken met zorggeld'

Directeuren vullen hun zakken met zorggeld
Foto: fbf
Arnhem

Directieleden in de zorg steken tonnen aan zorggeld in eigen zak. Professor Accountancy Jeroen Suijs van Tilburg University zegt tegenover Omroep Gelderland: 'Via winsten verdwijnt heel wat zorggeld in de zakken van de directie'. 'Ik ben verbaasd dat je in de zorg zo gemakkelijk geld kunt verdienen. Het is een goudmijn'.

Volgens Suijs kan de overheid 1 miljard euro besparen op een totaalbedrag van 31 miljard aan zorggeld.

Twee hoogleraren onderzochten voor de omroep de openbare jaarverslagen instellingen die zorg bieden aan de kwetsbaren in de samenleving zoals (licht) verstandelijk beperkten, mensen met psychische aandoeningen en met gedragsproblemen. De zorg waar het onder andere om gaat is begeleiding aan huis, beschermd wonen, logeeropvang en dagbesteding.

Hoe kleiner hoe groter de winsten

Opvallend blijkt dat het juist de kleine zorgbedrijven zijn die hoge winsten maken. Eén op de zes van deze Gelderse bedrijven maakt meer dan 10% winst. Plushome uit Arnhem spant de kroon met 32,5%. De twee bestuurders van Plushome kregen ieder meer dan 50.000 euro per jaar aan salaris en maakten daarnaast nog een nettowinst van bijna 400.000 euro. Meer dan de helft hiervan werd via dividend uitgekeerd.

Verbon, de tweede hoogleraar zegt verbijsterd te zijn over de winsten bij de onderzocht instellingen. Het gaat om overheidsgeld dat bedoeld is voor de zorg, maar dat niet allemaal aan zorg is besteed. Dat vind ik volstrekt verwerpelijk.'

Efficiënt of wegsluizen

Hoogleraar Accountancy Jeroen Suijs heeft twee verklaringen voor de hoge winstmarges. 'Of de bedrijven werken heel erg efficiënt, of ze strijken zorggelden op door meer zorg te declareren dan te leveren. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf 1 uur zorg declareert, terwijl er maar een half uur zorg is geleverd.' Volgens Suijs betekent het in beide gevallen dat de overheid minder geld zou kunnen besteden aan de zorg, zodat de zorgkosten omlaag gaan.

Beide hoogleraren vinden het opmerkelijk dat de overheid de bedrijven niet harder aanpakt. 'Als je naar de cijfers kijkt, zie je meteen dat er vaak iets niet klopt''.

Categorie:
Provincie: