zondag, 10. juli 2016 - 19:42

Vierdaagse Nijmegen start in 's-Hertogenbosch

Vierdaagse Nijmegen start in 's-Hertogenbosch
Nijmegen

Honderd lopers wandelden gisteren vanuit het provinciehuis in 's-Hertogenbosch naar Nijmegen, waar volgende week dinsdag, 19 juli, de 100e vierdaagse begint. Op exact hetzelfde moment starten in elke provinciehoofdstad 100 lopers. Allemaal komen ze zondag 17 juli aan in Nijmegen, om daar tijdens de vlaggenparade de provincievlaggen naar binnen te dragen. Met deze zogenaamde Stertocht staat de Vierdaagse stil bij het feit dat er voor de 100 keer gewandeld wordt.

'Vele wegen leiden naar Rome, zegt het spreekwoord. Maar deze week leiden alle wegen naar Nijmegen', zei gedeputeerde Henri Swinkels, die in het Brabantse provinciehuis het startschot gaf. "Jullie gaan deze week elke dag een Brabantse etappe lopen door heel Brabant, om zondag Nijmegen binnen te trekken. Een geweldig evenement."

Vanuit ‘s-Hertogenbosch is de tocht naar Nijmegen - met wat extra ommetjes - maar liefst 228 kilometer lang. Voor ervaren wandelaars geen probleem. Om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de gezonde wandelsport, kon iedereen zich inschrijven voor de Stertocht voor één of meer etappes van de estafettewandeling. 

Provincievlag en Parade

Stertocht-marsleider Peter Knip: “Met de Stertochten vanuit alle twaalf provinciehoofdsteden laten we zien dat Nederland trots is op de Vierdaagse van Nijmegen. Het is met afstand het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld!" Ook Henny Sackers, bestuurslid van de stichitng De 4Daagse, was aanwezig bij de start. "Geweldig om te zien hoe enthousiast iedereen is", meldde hij. "Tegelijk met de wandelaars in alle provinciehoofdsteden start ook een groep van de politie in Den Haag. En vorige week is een internationale groep beroepsmilitairen gestart in Nijmegen. Ook deze twee groepen komend e 17e aan in Nijmegen."  

 Nationaal wandelfeest

Rond de 100ste Vierdaagse is een groot aantal extra activiteiten georganiseerd, in samenwerking met de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en de Stichting 100ste Vierdaagse. Henny Sackers, bestuurslid van Stichting DE 4DAAGSE, is bij de start op 9 juli in ‘s-Hertogenbosch aanwezig.

De 100ste Vierdaagse wordt gehouden van 19 tot en met 22 juli 2016. Er doen 7.899 wandelaars uit de provincie Noord-Brabant mee aan deze jubileumeditie; 4.346 mannen en 3.553 vrouwen.

Categorie:
Provincie: