zaterdag, 27. augustus 2016 - 21:45 Update: 27-08-2016 22:03

Illegale verkoop vlees via facebookgroep door NVWA-IOD beëindigd

Illegale verkoop vlees via facebookgroep door NVWA-IOD beëindigd
Foto: fbf archief
Utrecht

Zaterdag heeft de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) een einde gemaakt aan de verkoop van vlees aan particulieren via een besloten groep op facebook. 'Bij doorzoekingen op 3 locaties in Nederland zijn administratie en vleesproducten in beslag genomen', meldt de NVWA zaterdagavond.

Besloten facebookgroep

In de besloten facebookgroep boden verdachten woonachtig in de provincies Noord-Brabant en Gelderland vlees te koop aan. Leden van de groep konden een bestelling plaatsen, waarna het vlees één keer per week werd geleverd. 

Ongekoeld vervoer vlees

Bij de levering werd het vlees ongekoeld vervoerd. Bovendien voldeed het vlees niet aan de etiketteringseisen en was onduidelijk wat de houdbaarheid was. Daardoor ontstond een risico voor de volksgezondheid. Het risico voor de volksgezondheid werd alleen maar groter door het recente warme weer. Daarom is er ingegrepen bij de levering op zaterdag 27 augustus.

Onderzoek gaat door

Nadat er in korte tijd diverse meldingen en klachten binnenkwamen over deze verkoop heeft de NVWA-IOD een onderzoek ingesteld. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en wordt nog voortgezet. Het onderzoek richt zich onder meer op de vraag wat de herkomst is van het vlees dat werd verkocht.

Categorie:
Provincie: