woensdag, 5. oktober 2016 - 19:08 Update: 05-10-2016 19:10

Celstraffen voor gewapende busoverval in Almere

Celstraffen voor gewapende busoverval in Almere
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Almere

Twee mannen uit Almere zijn veroordeeld voor een overval op een bus in 2016, waarbij de chauffeur en een passagier zijn bedreigd met mes. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 23-jarige man tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Een 30-jarige mededader krijgt een celstraf van 2 jaar opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Opgenomen gesprekken

De rechtbank oordeelt dat er voldoende bewijs is tegen het tweetal. Een van de verdachten is door meerdere familieleden herkend op de beelden die op tv zijn uitgezonden, en er zijn getuigen die verklaren dat de verdachten de overval tegen hen hebben bekend. Daarnaast is er een gesprek opgenomen tussen de verdachten terwijl zij in een justitiebusje vervoerd werden naar de rechtbank. In dat gesprek geeft een van de verdachten aan spijt te hebben van de overval.

Geen voorwaardelijke straf voor hoofdverdachte

Bij de strafoplegging voor de 23-jarige man neemt de rechtbank mee dat hij een grote rol had bij de overval en in drie proeftijden liep. De reclassering is van mening dat een voorwaardelijke straf geen nut heeft, gezien de problematiek en houding van de man. De rechtbank legt daarom – anders dan het OM had geëist - een geheel onvoorwaardelijke celstraf op van 3,5 jaar cel. De man had nog drie voorwaardelijke celstraffen van in totaal vier maanden openstaan. Ook deze straffen zal de man uit moeten zitten.

De 30-jarige verdachte krijgt wel een deels voorwaardelijke straf opgelegd. De rechtbank verbindt hier bijzondere voorwaarden aan zoals een psychische behandeling, begeleid wonen en toezicht door de reclassering.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):