maandag, 10. oktober 2016 - 16:46

Gevangenisstraf voor verkrachting in Apeldoorn in 1996

Gevangenisstraf voor verkrachting in Apeldoorn in 1996
Foto: SXC
Apeldoorn

De rechtbank heeft een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats veroordeeld voor een verkrachting in 1996. De man krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd.

In 1996 heeft het sporenonderzoek niet tot een dader geleid. Nadat in 2003 een DNA-profiel uit de sporen was verkregen, is in 2015 een match gevonden tussen het DNA uit die sporen en dat van de man. De man zat op dat moment gedetineerd in het buitenland.

Betrouwbare slachtofferverklaringen

De rechtbank is van oordeel dat de verklaringen van het slachtoffer betrouwbaar zijn. Zij worden ondersteund door een getuigenverklaring en door het forensische bewijs. De door de man gepresenteerde alternatieve verklaringen volgt de rechtbank niet. Deze verklaringen zijn onvolledig, onwaarschijnlijk en niet aannemelijk.

Psychologische gevolgen

Het vernederende handelen van de man heeft grote psychologische gevolgen gehad voor het slachtoffer. Hier heeft zij zelfs 20 jaar na het incident nog last van. De rechtbankheeft bij de strafbepaling daarnaast rekening gehouden met het feit dat de man in de afgelopen 20 jaar niet is veroordeeld voor een zelfde soort strafbaar feit. Daarnaast werden voor strafbare feiten als deze ten tijde van de verkrachting minder zware straffen gegeven, ook hier houdt de rechtbank rekening mee.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man het slachtoffer een schadevergoeding van 5.600 euro betalen.

Categorie:
Provincie: