maandag, 28. november 2016 - 18:07 Update: 29-11-2016 8:14

Dierenbescherming wil betere wet- en regelgeving voor puppyhandel

Dierenbescherming wil einde aan puppyhandel
Foto: fbf
Den Haag

De Dierenbescherming vindt het onaanvaardbaar dat er anno 2016 nog steeds miljoenen puppy’s onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt en verhandeld. Hier moet iets aan gebeuren! Te beginnen bij betere wet- en regelgeving. Daarom starten we vandaag met de petitie 'Stop foute puppyhandel'.

In Nederland is een grote vraag naar honden, jaarlijks zo’n 150.000. Van ongeveer de helft is de herkomst niet te achterhalen, waarschijnlijk zijn ze afkomstig van foute fokkers. Veel hiervan zijn gevestigd in Oost-Europese landen, maar ook in ons eigen land zijn er fokkers die het niet zo nauw nemen met de regels en het welzijn van de dieren. Moederhonden worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden en met hormonen behandeld om het hele jaar door puppy’s te kunnen ‘produceren’. De pups zelf worden veel te jong bij hun moeder weggehaald, waardoor ze veel vatbaarder zijn voor ziekten. Daarnaast worden ze niet of slecht gesocialiseerd wat tot gedragsproblemen kan leiden.

Betere wetten en regels

In Frankrijk moet iedereen die puppy's verkoopt zijn geregistreerd en het registratienummer vermelden in advertenties. Met dit nummer kun je als koper op internet informatie over de verkoper en de pups opzoeken om zo een bewustere keuze te maken.

In België zijn puppyhandelaren verantwoordelijk voor het welzijn van de jonge dieren en de omstandigheden waarin ze zijn gefokt, ook als dat in het buitenland is gebeurd. Ze hanteren daarvoor een witte lijst van geoorloofde fokkers die aan minimale eisen voor dierenwelzijn voldoen. Alleen van fokkers op deze lijst mogen hondjes worden geïmporteerd.

Teken de petitie

Wij willen dat staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken de Nederlandse wetten en regels aanpast en daarbij goed naar de voorbeelden uit de landen om ons heen kijkt. Om deze oproep zo veel mogelijk kracht bij te zetten hebben we jouw steun nodig. Help je ons? Teken de petitie en laat zien dat ook jij vindt dat foute puppyhandel moet stoppen. 

Categorie:
Provincie: