zaterdag, 4. februari 2017 - 15:27 Update: 05-02-2017 12:51

Politie waarschuwt voor nepcollectanten met skimapparaat

Politie waarschuwt voor 'skimmende' nepcollectanten
Foto: Politie
Almelo

De politie in Almelo heeft de afgelopen tijd vanuit de regio een aantal meldingen binnen gekomen van mogelijk dubieuze collectanten. Dit meldt de politie Almelo zaterdag.

'Zij komen aan de deur, bij met name oudere mensen, en geven aan dat zij komen collecteren voor een goed doel. Hierbij wordt gezegd dat er alleen met de pin kan worden gedoneerd omdat men liever niet meer met geld over straat loopt', waarschuwt de politie. 

Pas en pincode gekopieerd

Het slachtoffer pint vervolgens een bedrag en toets de pincode in op het draagbare apparaat dat men bij zich heeft. Hierdoor worden de gegevens van de pinpas gekopieerd en heeft men direct de pincode. Vervolgens wordt er getracht zo snel mogelijk te pinnen bij een pinautomaat in de buurt.

Sinds vorig jaar hebben onder andere het Prinses Beatrix Spierfonds en de Dierenbescherming een pilot gedraaid waarbij werd gecollecteerd met een mobiel pinautomaat. Verwacht wordt wel dat dit middel in de nabije toekomst dus wel vaker zal worden gebruikt. 

Tips van de politie

De politie geeft de volgende tips om op te letten wanneer iemand bij u aan de deur komt om te collecteren:

- De landelijke collectes worden altijd duidelijk van tevoren aangekondigd.
- Een collectant moet kunnen laten zien dat hij of zij verbonden is aan een bepaalde organisatie, bijvoorbeeld door een speciaal identificatiebewijs
- Ook een afschrift van de lokale vergunning moet getoond kunnen worden
- Een ‘ouderwetse’ collectebus moet gesloten en verzegeld zijn

Bij twijfel kunt u het centrale adres van de collecterende organisatie bellen. Ook kunt u contact opnemen met het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) 020-4170003 of www.cbf.nl. Ook kunt u voor meer informatie kijken op www.collecteren.nl

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: