donderdag, 2. maart 2017 - 9:30 Update: 02-03-2017 16:22

Duik in zwembad is in 75 liter urine

Duik in zwembad is niet zo 'vervrissend' als we denken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Arnhem

Of een duik in het zwembad wel zo 'verfrissend' is valt te bezien. Uit onderzoek van universiteit van Alberta aan The Guardian blijkt dat we massaal urineren tijdens ons zwemplezier.

De onderzoekers troffen maar liefst 75 liter urine aan in openbare zwembaden, zo schrijft The Guardian.

In een ontwikkelde nieuwe test wisten de onderzoekers van twee onderzochte Canadese zwembaden de hoeveelheid urine, dat in het zwemwater aanwezig is, te ontcijferen. De test meet de hoeveelheid acesulfaam-K, een artificiële zoetstof die vaak gebruikt wordt in verwerkt eten. Het verlaat ongewijzigd ons lichaam.

75 liter pis

Volgens hun berekeningen hadden zwemmers maar liefst 75 liter urine in een groot zwembad - ongeveer een derde van een Olympisch bad - gelost. In een tweede zwembad, half zo groot als het eerste, werd zo'n 30 liter urine gevonden.

Ook bezochten de onderzoekers acht jacuzzi's. Bij één hoteljacuzzi lag de concentratie zoetstof tot drie keer hoger dan bij het ergste zwembad.

De onderzoekers pleiten dat zwembaden hun klanten nog meer gaan voorlichten op de inachtneming van de hygiëne-protocollen. "We moeten allemaal aan elkaar denken en het zwembad verlaten om naar het toilet te gaan wanneer de nood hoog is."

Categorie:
Provincie:
Tag(s):