maandag, 13. maart 2017 - 21:40 Update: 13-03-2017 21:43

'30% twijfelt nog maar tussen twee partijen'

30% twijfelt nog maar tussen twee partijen
Foto: Archief EHF
Tilburg

Hoe heeft de partijvoorkeur zich ontwikkeld in de verkiezingscampagne? CentERdata heeft de gegevens uit haar LISS panel van afgelopen weken nader bekeken en komt tot de volgende conclusies

- 37% weet nu zeker op welke partij men gaat stemmen (was 27% bij campagnestart);

- 30% twijfelt nog maar tussen twee partijen (was 27% bij begin);

- Een groot deel van het electoraat heeft nog geen keuze gemaakt;

- Politieke partijen hebbende komende dagen dus nog een hoop te winnen of te verliezen.

De zekere stem

PVV en VVD hebben stuivertje gewisseld in het LISS panel. Aan het begin van de campagne trok de PVV de meeste niet-zwevers, nu de VVD. Minder respondenten noemen de PVV nu als enige optie, terwijl het aantal zekere VVD-stemmers constant bleef. De prognose van 11 maart (vóór de Turkije-escalatie) laat zien dat er geen statistisch significant verschil bestaat tussen het aantal zetels voor VVD en PVV. De afgelopen weken heeft de VVD op sommige momenten significant voorgelegen op de PVV, maar dit verschil is nu weer weg.  De potentiële achterbannen van SGP en PVV zijn het meest vastbesloten. VNL en 50plus hebben de minst vastbeslotenen.

Meest voorkomende keuzesets

Kiezers twijfelen tussen partijen die ideologisch gezien dicht bij elkaar staan. De meeste mensen twijfelen nog steeds tussen VVD en D66 (4,7%), gevolgd door de keuze tussen VVD en CDA (4,6%). Deze twee keuzedilemma’s worden vaker genoemd dan aan het begin van de campagne. De triade VVD-CDA-D66 (2,9%) vinden we terug op plaats vier. De gedroomde coalitie van Mark Rutte is dus stevig onderling aan het concurreren om zetels.

Debateffecten

Opvallend is dat minder mensen twijfelen tussen de duo’s die tijdens de EenVandaag debatten van 10 (PvdA-SP) en 13 maart (VVD-PVV) in actie kwamen/komen. Bijna 2% van de respondenten twijfelt nog tussen VVD en PVV (was 2,5%) en ook keuzesets waarin zowel de PvdA als SP voorkomen zijn minder vertegenwoordigd. 

Rutte kan in debat met Wilders vooral stemmen weghalen bij D66 en CDA

Of het debat vandaag tussen Rutte en Wilders een zogenaamde gamechanger wordt valt onmogelijk te voorspellen. Maar als het zover komt, dan laten de keuzesets zien dat de VVD voornamelijk stemmen weg kan halen bij D66 en het CDA. In dit licht is het niet verwonderlijk dat Buma (CDA) en Pechtold (D66) niet blij zijn dat de VVD de kans krijgt zich te profileren in het PVV-VVD debat.

Categorie:
Provincie: