zondag, 2. april 2017 - 12:45 Update: 02-04-2017 21:22

Schoorsteen van 450.000 kg en 44 meter hoogte verschoven

Philips Schoorsteen na 1 april 450 meter verplaatst
Foto: Gem. Roosendaal
Roosendaal

Vandaag is de oude Philips schoorsteen in Roosendaal 450 meter verplaatst. Dit heeft de gemeente Roosendaal bekendgemaakt.

De klus op het oude Philipsterrein begon al zondagochtend om 10.00 uur waarbij de schoorsteen op een verrijdbaar ponton was geplaatst en 450 meter moets worden verplaatst naar zijn nieuwe bestemming. De rit zou aanvankelijk ongeveer 5 uur gaan duren maar om 13.30 uur stond hij al op zijn eindbestemming. 

Snelweg gesloten om valgevaar

De schoorsteen is 450 meter verplaatst naar zijn nieuwe plek aan de A58  in de hoek Bredaseweg en de J.F. Vlekkestraat. De snelweg ging ter hoogte van Roosendaal-Oost in beide rijrichtingen tijdelijk dicht voor het verkeer uit voorzorg in verband met mogelijk valgevaar. 

Industrieel erfgoed

De schoorsteen is een bijzonder onderdeel van het industriële erfgoed van Roosendaal. De toren is na verplaatsing duidelijk zichtbaar aan de A58. Het is een baken voor Roosendaal en is duidelijk zichtbaar voor al het verkeer aan de A58. De schoorsteen weegt 450 ton, is 44 meter hoog.  

De schoorsteen is voor de gemeente een belangrijk aandenken aan Philips. Philips was er decennia lang gevestigd en heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad. De Philipswijk is hier een goed voorbeeld van.

Werkzaamheden bezichtigen

Het was voor belangstellenden mogelijk om deze operatie, uiteraard op veilige afstand, van dichtbij te bezichtigen. De gemeente Roosendaal had hiervoor een terrein ingericht waar men de werkzaamheden op de voet kon volgen.

Categorie:
Provincie: