dinsdag, 20. juni 2017 - 22:08 Update: 20-06-2017 22:20

Deze video loopt anders af dan je verwacht

Deze video loopt anders af dan je verwacht
Foto: Dierenbescherming
Amsterdam

De onderstaande video zet je op het verkeerde been. Je denkt bij het zien van de beelden te weten wat er gaat gebeuren maar dan halverwege blijkt de afloop net even anders.

Kijk hieronder eerst de video en lees dan verder

Belangeloze inzet

In samenwerking met de Dierenbescherming hebben reclamebureau Fama Volat en productiemaatschappij Cutjongens dit filmpje gemaakt om mensen te waarschuwen. Fama Volat en Cut Jongens hebben zich belangeloos ingezet en dankzij Multilease kon de Dierenbescherming gebruik maken van een gratis huurauto.

Oververhit

De Dierenbescherming krijgt met dit warme zomerweer helaas nog steeds meldingen binnen van oververhitte honden die in de auto zijn achtergelaten. Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot wel 50 graden, ook al staan de ramen een stukje open. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het meestal niet het zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar oververhitting, met name van de hersenen. Je kunt dit effect vergelijken met het effect van zeer hoge koorts.

Hoe te handelen? 

Tref je een oververhitte hond aan in een auto? Haal dan de hond eruit, overgiet het dier en vooral zijn de zolen en poten voorzichtig met water maar niet te koud en overdek hem eventueel met een natte doek ook niet te koud in verband met onderkoelingsgevaar.

144

Tref je een hond aan die bij warm weer achter is gelaten in een auto en volgens jou lijdt onder de omstandigheden? Bel dan in eerste instantie met de politie (0900 - 8844) aangezien het een noodsituatie kan betreffen. In veel gevallen kan de politie je verder helpen. Mocht dit niet het geval zijn, bel dan het landelijke meldnummer 144.

Waar moet je nog meer op letten?

Honden hebben snel last van de warmte. Ze kunnen niet zoveel zweten als wij. Ze raken hun overtollige warmte kwijt door snel te ademen of hijgen, waardoor water via de tong verdampt met de uitademingslucht. Honden zweten ook via hun voetzolen. Het is dus belangrijk om extra rekening te houden met je hond tijdens hitte. 

Teveel zon en warmte kan bij een hond een coma en zelfs de dood veroorzaken. Rennen naast de fiets of spelen met stokken moet bij hoge temperaturen vermeden worden. Dit kan bij grote hitte leiden tot ernstige blaarvorming aan de poten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: