woensdag, 30. januari 2019 - 14:40 Update: 30-01-2019 14:55

5 tips om duurzamer om te gaan met kantoorartikelen

5 tips om duurzamer om te gaan met kantoorartikelen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Uden

Het lijkt af en toe te makkelijk om kantoorartikelen een korte levensduur te geven. Een nietmachine die niet helemaal soepeltjes meer werkt, wordt gewoon aan de kant geschoven voor een nieuwe variant. En hoewel niet alle kantoorartikelen duur zijn (en een nieuwe aanschaffen hierdoor een makkelijke oplossing lijkt), is het vervangen van het artikel niet altijd de meest duurzame oplossing. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om duurzamer om te gaan met kantoorartikelen: en dat is ontzettend belangrijk in het landschap van maatschappelijk verantwoord ondernemen!

1. Duurzamer printen

Er zijn om te beginnen verschillende manieren om duurzamer te printen. Print bijvoorbeeld minimaal in kleur, print dubbelzijdig en zet apparatuur uit wanneer deze niet gebruikt wordt. Je kunt je cartridges online bestellen om op deze manier de juist cartridges voor de juiste prijs te vinden. Dat is vaak toch net wat makkelijker dan het afstruinen van verschillende fysieke winkels. Je hebt online binnen tien minuten een duidelijk overzicht van alle aanbieders van cartridges, de prijzen, en in sommige gevallen zelfs de duurzaamheid waarmee ze ondernemen. Daarnaast zijn er ook handige print abonnementen beschikbaar. Met deze abonnementen geeft je printer direct een signaaltje wanneer de cartridges bijna leeg zijn, en krijg je de nieuwe cartridges toegestuurd: inclusief handige retourdoos. Zo zit je nooit zonder inkt, en verspil je minder tijd, brandstof en energie voor een zoektocht naar nieuwe cartridges. 

2. Papier hergebruiken

Heb je een stuk papier liggen waarvan de voorkant geprint is, maar verder niet meer gebruikt wordt? Gebruik de achterkant dan als kladpapier. Op deze manier gooi je geen overbodige hoeveelheden papier weg, en bespaar je ook nog eens op de kosten.

3. Kringloop Papier

Gebruik daarnaast kringlooppapier met het FSC keurmerk. Niet alleen bespaar je hier geld mee, je laat ook zien dat je milieubewust aan het ondernemen bent. Je doet hiermee namelijk een bijdrage aan bossen over de hele wereld.

4. FSC Keurmerk

Naast papier, zijn er veel meer kantoorartikelen beschikbaar met het FSC keurmerk. Denk bijvoorbeeld aan nietmachines, maar ook pennen en ordners worden op milieuvriendelijke wijze geproduceerd. Doe je bijdrage aan een beter milieu en koop waar mogelijk artikelen met het FSC keurmerk.

5. Maak het duurzaam

Maak je nog altijd gebruik van wegwerpbekers of kartonnen koffiebekers? Vervang deze dan door glazen en koffiemokken. Op deze manier wordt er minder verspild, en bespaar je ook nog eens op de maandelijkse kosten. Dit geldt natuurlijk voor alle wegwerpartikelen op kantoor! 

Categorie:
Provincie: