vrijdag, 4. december 2015 - 21:36 Update: 04-12-2015 21:47

Jeuginternational dreigt na 14 jaar uit Nederland te worden gezet

Jeuginternational dreigt na 14 jaar uit Nederland te worden gezet
Foto: Archief EHF
Utrecht

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Christian Gandu lijkt niet lang meer in Nederland te mogen blijven. De 23-jarige Congolees, die al 14 jaar hier is, moet komende woensdag van de Nederlandse regering terug naar Congo. Inderdaad, het land waar hij als 9-jarig jochie moest vluchten voor bittere oorlog.

Gandu werd zeven jaar geleden bekend doordat de KNVB niet wilde dat hij op 15-jarige leeftijd zou gaan voetballen voor FC Utrecht. Op dat moment was hij een groot talent in de Domstad. Op avonturen bij Borussia Dortmund, FC Groningen, Almere City en 2 Poolse clubs kwam hij niet helemaal uit de verf, maar inmiddels had hij het voetbalplezier teruggevonden bij topklasser Magreb'90. Wel speelde hij voor Oranje onder-15 jaar.

Verblijfsvergunning

De autoriteiten in Utrecht hebben hem recent laten weten dat Gandu's verblijfvergunning afloopt en niet wordt verlengd. Dit tot woede van voormalig ploeggenoot Anouar Kali tegen VI: "Het is echt belachelijk. Aan de ene kant laten we allemaal asielzoekers binnen en dan moet een Nederlander als Christian weg. Hij woont hier al veertien jaar, heeft alles hier opgebrouwd. In Congo heeft hij niets. Je kunt toch niet zomaar zijn leven afnemen en hem wegsturen?"

Verdriet

Zelf reageerde Gandu emotioneel op de plannen. "In mijn hoofd wil ik gewoon voor de trein springen. Ik heb liever dat ik mijn leven hier eindig dan in Congo, waar niemand mij kent. Ik heb zoveel verdriet", zei hij tegen Funx. "Het is superkut voor mij. Als ik niet meewerk zit ik vast en dat wil ik niet." De Utrechtse club Magreb'90 is een actie gestart om Gandu in Nederland te houden.

Categorie:
Provincie: