zondag, 6. december 2015 - 17:21

NEC en PEC Zwolle delen punten na twee verschillende helften

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) NEC en PEC Zwolle speelden twee verschillende helften. Na een 0-2 ruststand resulteerde het treffen tussen de twee subtoppers in een 2-2 gelijkspel.

PEC Zwolle gold voor NEC jarenlang als Angstgegner. Mario Been wilde in december 2007 bijna opstappen na een bekernederlaag tegen de Zwollenaren, maar haalde dat seizoen nog Europees voetbal. Twee jaar geleden leidde de 1-5 thuiszeperd het ontslag van trainer Alex Pastoor in en stonden boze supporters voor de hoofdingang van het stadion te wachten. Waarna de club een halfjaar later ook nog in de halve finale van het bekertoernooi strandde in Zwolle.

Lang leek PEC Zwolle opnieuw de grote boze wolf, die de unieke thuisreeks van NEC (slechts één nederlaag in de afgelopen 27 thuisduels) zou dwarsbomen. Dat met een ware noodformatie. Trainer Ron Jans husselde zijn beschikbare spelers door elkaar en maakte van de elf spelers een op papier nog degelijk elftal. Maar Bram van Polen acteerde als linksback, Stef Nijland als rechtermiddenvelder en Kingsley Ehizibue startte als rechtsbuiten. NEC begon met vierde doelman Marco van Duin onder de lat. Noodgedwongen door blessures van Hannes Halldarsson, Joshua Smits en zaterdag ook nog Benjamin Kirsten.

De eerste kans was nog voor de thuisclub. Een voorzet van Lucas Woudenberg belandde via Christian Santos en Navarone Foor voor de voeten van Anthony Limbombe. Maar het schot van de Belg was niet krachtig genoeg. PEC Zwolle brak een keer uit via Lars Veldwijk, maar liet de 0-1 bijschrijven uit een dood spelmoment. Trent Sainsbury kopte raak uit een vrije trap van Nijland.

NEC trachtte het daarna wel, maar voor rust leverde de thuisformatie een van haar slechtste helften van het seizoen af. In de 36e minuut vuurde topschutter Santos nog eens op doel, maar doelman Kevin Begois keerde. Twee minuten voor rust viel de 0-2 aan de andere kant. Een lange bal van Thomas Lam werd totaal verkeerd beoordeeld door Wojciech Golla, die het leder met het hoofd verlengde. Veldwijk kon daardoor alleen af op het doel van Marco van Duin. De centrumspits rondde af met een fraai stiftje.

In de tweede helft ontaardde het duel in een waar spektakelstuk. NEC speelde nu wel gedreven en agressief. Het leverde al snel een uitstekende schotkans op van Limbombe. De corner die volgde, werd teruggelegd door Santos waarna Janio Bikel snoeihard uithaalde: 1-2. In een orkaan van geluid ging NEC en het was Limbombe die negen minuten later de 2-2 binnen krulde.

Omdat de blik van de Nijmeegse ploeg inmiddels volledig naar voren was gericht, kreeg PEC Zwolle op de counter ook diverse gevaarlijke mogelijkheden. Maar Queensy Menig, Veldwijk en Nijland kenden geen geluk in hun afronding. Veldwijk zag zijn inzet negen minuten voor tijd zelfs nog op de paal belanden. Maar ook NEC kreeg diverse mogelijkheden om de winst te grijpen. De 2-2 bleef op het scorebord. NEC heeft nu 24 punten, PEC Zwolle 22.